Περισσότεροι από 100 τραυματίες καταγράφηκαν στις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Τελ Αβίβ.
Οι συγκρούσεις εκδηλώθηκαν στο Τελ Αβίβ μεταξύ υποστηρικτών της κυβέρνησης του Ισραήλ και αντιπάλων του προέδρου Ισάιας Αφουέρκι, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και τουλάχιστον 12 άτομα που αιτούνταν άσυλο από τη Ερυθραία.
Από την πλευρά της, η αστυνομία στο Τελ Αβίβ χρησιμοποίησε βομβίδες κρότου-λάμψης για να σταματήσει τις ταραχές, την ώρα που κάποιοι από τους διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες στους αστυνομικούς και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης οι υποστηρικτές της κυβέρνησης της Ερυθραίας δέρνουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με γκλομπ.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 39 ύποπτοι επειδή «επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και εκτόξευαν πέτρες». Ορισμένοι είχαν επάνω τους «όπλα, γκαζάκια και πιστόλια τέιζερ». Δημοσιογράφοι είπαν ότι είδαν άνδρες, με τραύματα στο κεφάλι και αίματα στα χέρια, να κείτονται στο έδαφος, σε μια παιδική χαρά.
Παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε περισσότερους από 114 ανθρώπους, ενώ ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και περίπου 30 αστυνομικοί. Το νοσοκομείο Ιτσίλοφ ανέφερε ότι μεταφέρθηκαν εκεί 38 τραυματίες και περίπου δέκα από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες.
At least 135 individuals were injured during the riots that erupted Saturday in #TelAviv during a protest by #Eritrean #asylum seekers, with 15 of them in critical condition, while the rest suffered mild to moderate injuries.
— MIDEAST TODAY (@MideastToday) September 2, 2023
Among the injured were also #police officers who… pic.twitter.com/Jh45MaWSiR
Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που οργάνωσε η πρεσβεία της Ερυθραίας για να γιορτάσει την Ημέρα της Επανάστασης, δηλαδή την επέτειο της έναρξης του πολέμου της ανεξαρτησίας από την Αιθιοπία, το 1961.
Ο Ισάιας Αφουέρκι κυβερνά την Ερυθραία αφότου η χώρα κέρδισε την ανεξαρτησία της, το 1993. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την κυβέρνησή του για την καταστολή που εφαρμόζει, ενώ για τον ίδιο λόγο, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση της έχουν επιβάλει κυρώσεις.
African ‘asylum seekers’ smash up Tel Aviv, Israel.
— Paul Golding (@GoldingBF) September 2, 2023
I didn’t realise Israel had a migrant problem. pic.twitter.com/NLp0sgFCfj
«Γιατί φύγαμε από τη χώρα μας; Γιατί η ισραηλινή αστυνομία τους έδωσε άδεια να γιορτάσουν (…) για αυτόν τον δικτάτορα; Είμαστε κατά όλων αυτών. Γιατί βρίσκομαι εδώ ζητώντας καταφύγιο;» είπε ένας διαδηλωτής, ο Χάγκος Γκάβριοτ.
«Αυτή τη στιγμή, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της συνοριοφυλακής συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους παραβάτες το νόμου στην περιοχή του Τελ Αβίβ» ανέφερε η αστυνομία.
Eritrean pro-democracy protesters in Tel Aviv chanting “no more dictator!” as they protest against the Eritrean government’s “festival” designed to raise cash and support for the regime pic.twitter.com/zmZV96sa09
— Martin Plaut (@martinplaut) September 2, 2023
Στο Ισραήλ ζουν σήμερα περίπου 25.500 Ερυθραίοι που έχουν ζητήσει άσυλο, σύμφωνα με την Assaf, μια οργάνωση που βοηθά τους πρόσφυγες. Πολλοί λένε ότι θα διωχθούν ποινικά στη χώρα τους εάν επαναπατριστούν. Η Ερυθραία απαιτεί από τους πολίτες της να λαμβάνουν άδεια εξόδου για να φύγουν από τη χώρα. Είναι μια από τις πιο απομονωμένες χώρες του κόσμου και κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ανάπτυξη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP