Αντιμέτωπη με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα βρίσκεται απόψε η γαλλική κυβέρνηση, καθώς επέλεξε να παρακάμψει τις αντιδράσεις και να εφαρμόσει τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που καθιστούν ευκολότερη την πρόσληψη και την απόλυση.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών συνέστησε στους οδηγούς να αποφύγουν το κέντρο του Παρίσιου ενόψει της πορείας που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα και κάποιοι δρόμοι είχαν αποκλειστεί.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία για μια ακόμα ημέρα διαδηλώσεων ενώ την ίδια ώρα, το εργατικό συνδικάτο CGT προκήρυξε επαναλαμβανόμενες απεργίες στην κρατική εταιρία σιδηροδρόμων SNCF από το βράδυ της Τρίτης έως το πρωί της Παρασκευής.
Οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού ήταν χιλιάδες. Κάποιες αναφορές εκτιμούν πως ο αριθμός τους ήταν από 50 έως 70 χιλιάδες ενώ η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης την ώρα της συζήτησης της πρότασης μομφής για το προεδρικό διάταγμα της κυβέρνησης του Μανουέλ Βάλς. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία κράτησαν για αρκετή ώρα με ρίψη μολότοφ από τη μια πλευρά και χημικών σαν απάντηση από τις αρχές.
Την ώρα που οι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν σε όλη τη Γαλλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσης της μεταρρύθμισης.
Την Πέμπτη το βράδυ και ενώ το γαλλικό κοινοβούλιο πολιορκούνταν από διαδηλωτές, απέρριψε, όπως αναμενόταν, την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί σε βάρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, γεγονός που σημαίνει ότι εγκρίνεται αυτομάτως το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των σχέσεων εργασίας.
Η συντηρητική αντιπολίτευση υπέβαλε την πρόταση μομφής μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περάσει με διάταγμα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο το οποίο συναντούσε πολλές αντιδράσεις ακόμη και από μεγάλη μερίδα των βουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, 246 βουλευτές ψήφισαν "ναι" στην πρόταση μομφής που όμως για να περάσει χρειαζόταν 288 ψήφους.
Μόνο μία φορά στο παρελθόν έχει εγκριθεί από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης: το 1962, όταν οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Ζορζ Πομπιντού.
Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις, συχνά με κουκουλοφόρους που πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ. Σήμερα τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες από μαθητές μέσης εκπαίδευσης που μπλόκαραν τις εισόδους των σχολείων τους με κάδους απορριμμάτων.
σχόλια