Πέθανε η Καρολάιν Μπράιαν Ντόναμ - Η εμπλοκή στο λιντσάρισμα και τη δολοφονία 14χρονου μαύρου

Πέθανε η Κάαρολάιν Μπάιαν Ντόναμ - Η εμπλοκή στο λιντσάρισμα και τη δολοφονία 14χρονου μαύρου Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Πέθανε στα 88 της η Καρολάιν Μπράιαν Ντόναμ, οι ισχυρισμοί της οποίας οδήγησαν στο άγριο λιντσάρισμα και τη δολοφονία του 14χρονου μαύρου, Έμετ Τιλ το 1955.

Η δολοφονία του εφήβου έμεινε ατιμώρητη με αποτέλεσμα να τροφοδοτήσει σημαντικά το αμερικανικό κίνημα της εποχής για τα πολιτικά δικαιώματα. 

Το 1955, ο Τιλ ήταν 14 ετών όταν, ενώ επισκεπτόταν την οικογένειά του στο Μισισιπή, κατηγορήθηκε από την Ντόναμ, 21 ετών τότε, ότι έκανε άσεμνα σχόλια και την άρπαξε σε ένα παντοπωλείο. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Τιλ απήχθη υπό την απειλή όπλου από δύο λευκούς άνδρες. Τα στοιχεία έδειξαν ότι μια γυναίκα, που θεωρήθηκε ότι ήταν η Ντόναμ, τους έδειξε τον Τιλ. 

Οι δράστες χτύπησαν τον Τιλ, τον έσυραν σε ένα ποτάμι και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Χρησιμοποίησαν συρματόπλεγμα για να δέσουν το σώμα του σε έναν μεγάλο μεταλλικό ανεμιστήρα πριν τον πετάξουν στο ποτάμι. Το παραμορφωμένο πτώμα του Τιλ βρέθηκε μερικές ημέρες αργότερα.

Η άγρια δολοφονία του και η επιμονή της μητέρας του να παραμείνει ανοιχτό το φέρετρο στην κηδεία του ώστε να κάνει το γύρο της Αμερικής το φρικτά παραμορφωμένο πρόσωπο τού παιδιού της, σόκαρε, συντάραξε και κινητοποίησε περαιτέρω το «άγουρο» ακόμη κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων

Σύμφωνα με ένα μη επιδοθέν ένταλμα σύλληψης του 1955, η Ντόναμ, ο τότε σύζυγός της Ρόι Μπράιαντ και ο κουνιάδος της Μάιλαμ κατηγορήθηκαν για την απαγωγή του Τιλ.

Παρά το γεγονός ότι το ένταλμα είχε δημοσιοποιηθεί τότε, ο σερίφης της κομητείας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν ήθελε να «ενοχλήσει» την Ντόναμ, καθώς είχε δύο μικρά παιδιά να φροντίσει. Ο σερίφης ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ντόναμ δεν μπορούσε να εντοπιστεί για να συλληφθεί.

Ο Μπράιαντ και ο Μάιλαμ δικάστηκαν για φόνο αλλά αθωώθηκαν από ένα αμιγώς λευκό σώμα ενόρκων. Μήνες αργότερα, σε συνέντευξη σε περιοδικό, ομολόγησαν ότι σκότωσαν τον Τιλ. Και οι δύο έχουν από τότε πεθάνει.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η ξαδέλφη του Τιλ, Πατρίσια Στέρλινγκ, κατέθεσε αγωγή ζητώντας τη σύλληψη της Ντόναμ. Η αγωγή ζητούσε να υποχρεωθεί το γραφείο του σερίφη της κομητείας Λεφλόρ να επιδώσει το ένταλμα σύλληψης του 1955, το οποίο ανακαλύφθηκε πέρυσι, σε υπόγειο δικαστηρίου. Το σώμα ενόρκων αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Διεθνή / ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να συνεχιστούν οι απελάσεις οποιωνδήποτε φερόμενων μελών συμμοριών της Βενεζουέλας στο Τέξας βάσει του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών
LIFO NEWSROOM
Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM