Σε ηλικία 95 ετών πέθανε ο παιδίατρος Τομισάκου Καβασάκι, που ανακάλυψε τη νόσο Καβασάκι (Kawasaki).
Η ασθένεια επέστρεψε πρόσφατα στο προσκήνιο λόγω πιθανής σύνδεσής της με τον κορωνοϊό.
Ο Καβασάκι, ο παιδίατρος που ανακάλυψε ένα σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο που προσβάλλει μικρά παιδιά, πέθανε σε νοσοκομείο του Τόκιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη, ινστιτούτο ιατρικής έρευνας.
Ο παιδίατρος πέθανε από φυσιολογικά αίτια την Παρασκευή το απόγευμα, σύμφωνα με το Ιαπωνικό Κέντρο Ερευνών Kawasaki Disease.
Το σύνδρομο Καβασάκι προσέλκυσε πρόσφατα την παγκόσμια προσοχή καθώς σημειώθηκε αυξημένος αριθμός παιδιών που εμφάνισαν παρόμοια συμπτώματα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας ανησυχία για πιθανή σύνδεσή του με το νέο κορωνοϊό.
Ενώ οι θεραπείες για τη νόσο Καβασάκι έχουν ανακαλυφθεί ως επί το πλείστον, η αιτία της δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Ο Καβασάκι άρχισε να εργάζεται ως παιδίατρος στον προκάτοχό του Ιαπωνικού Ιατρικού Κέντρου Ερυθρού Σταυρού στο Τόκιο το 1950 μετά την αποφοίτησή του από το ίδρυμα που αργότερα έγινε Πανεπιστήμιο Chiba.
Το 1961, ήρθε σε πρώτη επαφή με μια άγνωστη ασθένεια σε παιδιά που χαρακτηριζόταν από συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, δερματικά εξανθήματα, ερεθισμός και ερυθρότητα των λευκών των ματιών και πρησμένη γλώσσα.
Στη συνέχεια παρακολούθησε δεκάδες υποθέσεις τα επόμενα χρόνια.
Το 1967 έγραψε ένα άρθρο στο «Arerugi», ένα περιοδικό κλινικών παρατηρήσεων σχετικά με τις αλλεργίες, αναφέροντας 50 περιπτώσεις ασθενών με τον τίτλο «Οξύ σύνδρομο εμπύρετου βλεννογόνου δερματικού λεμφαδένα σε μικρά παιδιά με μοναδική ψηφιακή απολέπιση».
Η ασθένεια αργότερα πήρε το όνομά του.
Η νόσος προσβάλλει συχνότερα παιδιά κάτω των 5 ετών και μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά και να προκαλέσει αγγειακή φλεγμονή καθώς και έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Μετά την αποχώρησή του από το Ιαπωνικό Ιατρικό Κέντρο Ερυθρού Σταυρού το 1990, ο Καβασάκι έγινε επικεφαλής μιας οργάνωσης που μετονομάστηκε αργότερα σε Ιαπωνικό Κέντρο Έρευνας και διετέλεσε πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος.
Το 1991 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ιαπωνικής Ακαδημίας για την έρευνά του πάνω στην ασθένεια Καβασάκι και το 2006 το πρώτο Βραβείο Ιατρικής της Παιδιατρικής Εταιρείας.
Τιμήθηκε επίσης από τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο για τη συμβολή του στον τομέα του.
Με πληροφορίες των Japan Times
σχόλια