Πιο αυστηρή η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Πιο αυστηρή η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. Facebook Twitter
EPA
1

Σε μια εβδομάδα ακριβώς η αυστριακή προεδρία έχει προσκαλέσει τις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό που θα γίνει στο Ζάλτσμπουργκ.

Επί τάπητος θα τεθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κοινός παρανομαστής είναι η αυστηροποίηση του υπάρχοντος καθεστώτος προκειμένου να περιοριστεί η παράτυπη μετανάστευση και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης όσων έχουν τις προϋποθέσεις να πάρουν άσυλο.

Οι τρεις άξονες γύρω από τους οποίους κινούνται οι νέες προτάσεις είναι η ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, η επίσπευση των απελάσεων και το άνοιγμα νόμιμων δρόμων μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Επί δύο χρόνια οι Βρυξέλλες επεξεργάζονταν αυτές τις προτάσεις που φιλοδοξούν να περιορίσουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας νέας προσφυγικής κρίσης εν όψει εξελίξεων στην επαρχία Ίντλιμπ της Συρίας.

Βασικός «παίκτης» είναι η Frontex, η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, όπως ανέφερε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Τα εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να φυλαχθούν πιο αποτελεσματικά. Γι αυτό προτείνουμε την αύξηση των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στους 10.000 μέχρι το 2020, σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» συμπλήρωσε.

Η Frontex θα αποκτήσει δικά της σκάφη, οχήματα και αεροπλάνα ενώ οι υπάλληλοί της θα έχουν επιπλέον αρμοδιότητες, για παράδειγμα θα μπορούν να απαγορεύουν ή να επιτρέπουν την είσοδο στην Ευρώπη και να συλλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες στα σύνορα. Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η σύμφωνη γνώμη του κράτους-μέλους.

«Δεν θα γίνουμε φρούριο»

Οι συνοριοφύλακες δεν θα μπορούν να δρουν ενάντια στη βούληση της χώρας στην οποία έχουν σταθμεύσει. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης κάνει λόγο για ένα "game change" για την προστασία των συνόρων της ΕΕ και διευκρινίζει ότι «δεν προτείνουμε την στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε., δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε φρούριο».

Ενισχυμένες αρμοδιότητες θα αποκτήσει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, η οποία θα στηρίζει τα κράτη-μέλη στην οργάνωση χορήγησης ασύλου μέσα στα προσφυγικά κέντρα ή στα λεγόμενα Hotspots. Θα υπάρχουν ειδικές ομάδες που θα βοηθούν στην υποδοχή προσφύγων αλλά και στην απέλασή τους.

Το μεγαλύτερο, άλυτο μέχρι σήμερα, πρόβλημα όμως παραμένει η δίκαιη ανακατανομή μέχρι 120.000 προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ανακατανομή την οποία αρνούνται κυρίως οι Ούγγροι, οι Πολωνοί και οι Τσέχοι. Παρόλα αυτά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρεί τις νέες προτάσεις ως μονόδρομο. «Όποιος λέει στους πολίτες του ότι οι προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης μπορούν να λυθούν με τείχη ή με εθνικές πρωτοβουλίες δεν κάνει μόνο λάθος μόνο αλλά είναι και ανειλικρινής απέναντι στους ανθρώπους».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Υπάρχουν χώρες που ποντάρουν στο χρήμα που στέλνουν οι μετανάστες πίσω στις χώρες τους, για να χτίσουν τις οικονομίες τους, όπως το Πακιστάν (7% του ΑΕΠ), η Ινδία, η Αλβανία (9% του ΑΕΠ) κ.α. Με αυτό το θέμα πρέπει να δούμε τι γίνεται.Ίσως να υπήρχαν περισσότερες δυνατότητες υποδοχής προσφύγων πολέμου αν δεν έφευγε περίπου 1,3 διςΕυρώ το χρόνο από τη χώρα. (Επισήμως, γιατί τα πραγματικά ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα)