Το Ισραήλ και η Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για να επιτρέψουν περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γάζα, σύμφωνα με μεσολαβητές του Κατάρ ενώ υπάρχει και μέριμνα για τους ομήρους.
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας, τα φάρμακα θα δοθούν σε ομήρους της Χαμάς. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα επιτρέψει να περάσουν περισσότερες βασικές προμήθειες στη Γάζα. Οι συνθήκες εκεί είναι άθλιες μετά από περισσότερους από τρεις μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ δηλώνουν αισιοδοξία ότι περαιτέρω συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο Κατάρ για να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας, δήλωσε σήμερα, ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
Οι συζητήσεις ήταν «πολύ σοβαρές και εντατικές», πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αποδώσει καρπούς σύντομα». Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ Αλ Ανσάρι ανακοίνωσε τη συμφωνία για τη βοήθεια. Σύμφωνα με αυτή, οι ανθρωπιστικές προμήθειες θα αναχωρήσουν από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για την Αίγυπτο αύριο. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν στη Γάζα, για να παραδοθούν στους πολίτες, ενώ τα φάρμακα θα φτάσουν στους Ισραηλινούς ομήρους. Περισσότεροι από 132 όμηροι πιστεύεται ότι κρατούνται ακόμη στη Γάζα.
Περίπου 240 άτομα συνελήφθησαν από τη Χαμάς σε μια σειρά επιδρομών στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Τότε σκοτώθηκαν περίπου 1.300 άνθρωποι από πλευράς Ισραήλ.
Οι επιθέσεις προκάλεσαν τον έντονο βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, που μετρά ήδη πάνω από 24.000 νεκρούς από παλαιστινιακής πλευράς, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν ότι το 85% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί. Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ χαρακτήρισε την κατάσταση «αφόρητη».
Με πληροφορίες του BBC