Μετά τον θάνατό του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατά τη διάρκεια Ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στη Βηρυτό, μία νέα μέρα ξημερώνει στον Λίβανο, όπου το κενό εξουσίας μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.
Για τους πολέμιους της Χεζμπολάχ, οι οποίοι δεν περιορίζονται στο Ισραήλ, αλλά συμπεριλαμβάνουν αντιφρονούντες από τον Λίβανο, την Συρία και την Υεμένη, η απώλεια του Νασράλα σηματοδοτεί μοναδική ευκαιρία να εξασθενίσει η επίδραση του σιιτικού ισλάμ στην περιοχή. Όμως δεν είναι λίγες οι φωνές που χτυπούν το καμπανάκι, φοβούμενοι πώς το κενό εξουσίας θα δημιουργήσει αστάθεια, αντίστοιχη με τον εμφύλιο πόλεμο που ταλάνιζε τον Λίβανο για 15χρόνια, μέχρι και την άνοδο της Χεζμπολάχ στην εξουσία, στις αρχές της δεκαετίας του 80'.
Το κενό που αφήνει πίσω του ο Ναρσάλα είναι πράγματι μεγάλο. Έχοντας περάσει 32 χρόνια στα «ηνία» της Χεζμπολάχ, της πιο άρτια εξοπλισμένης οντότητας που δεν είναι κράτος, ο Νασράλα δεν ήταν μόνο πολιτικός ηγέτης, αλλά και ο πόλος «αντίστασης» απέναντι στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.
Έτσι, αφότου η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της, χάος επικράτησε στους δρόμους της Βηρυτού, όπου υποστηρικτές του φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαστε στην υπηρεσία σου, Νασράλα», στον απόηχο πυροβολισμών και συναγερμών.
Κάποιοι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ έσπευσαν να ρίξουν το φταίξιμο για την απώλεια του Νασράλα στο Ιράν, τον μεγαλύτερο προμηθευτή πυρομαχικών της οργάνωσης, που, κατά την άποψη τους, δεν παρείχε αρκετή στήριξη μετά τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς από το Ισραήλ. Άλλοι προτίμησαν να θεωρήσουν υπαίτιους τους Σύριους μετανάστες, τους οποίους κατηγορούν για την παράδοση ευαίσθητων πληροφοριών στο Ισραήλ.
Huzballah elements in Lebanon are now targeting defenseless Syrian refugees in Lebanon after a tweet from aljazera anchor reporter @jamalrayyan accusing Syrian refugees of being agents to Israel and responsible for the death of Nasrallah
— Abd alhade alani (@abdalhadealani) September 29, 2024
pic.twitter.com/X7h6F6N30x
«Είναι ένας πολιτικός σεισμός που έχει αλλάξει τις ισορροπίες ισχύος», δηλώνει ο ερευνητής και ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής, Πολ Σάλεμ. Σύμφωνα με εκείνον, από τον θάνατο του Νασράλα μπορεί να επωφεληθεί ο Nabih Berri, ηγέτης του αντίπαλου σιιτικού κόματος, Amal και χριστιανοί πρώην πολέμαρχοι, όπως ο Samir Geagea.
Εκτός των συνόρων του Λιβάνου, μερικοί από τους αντιπάλους της Χεζμπολάχ δεν δίστασαν να πανηγυρίσουν όταν έμαθαν τα νέα. Στην περιφέρεια Idlib της Συρίας, που σήμερα είναι υπό την διοίκηση ανταρτών, το «πάρτι» ξεχύθηκε στους δρόμους, την ώρα που οι ψίθυροι για τον θάνατο του Νασραλά γίνονταν όλο και πιο δυνατοί. Πίσω από αυτή την αντίδραση είναι η στήριξη της Χεζμπολάχ στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασάντ στη Συρία κατά την διάρκεια του εμφυλίου που στοίχισε την ζωή σε πολλούς αντάρτες.
Όσο για τους εγχώριους εχθρούς της Χεζμπολάχ, οι περισσότεροι ακολούθησαν το δόγμα του «Αν δεν έχεις τίποτα καλό να πεις, τότε μην πεις τίποτα». Όμως όχι όλοι. Σε κεντρική πλατεία της Βηρυτού, ένας άνδρας φώναξε «Ya Sayyid, Qus Ummak,», μία χυδαία προσβολή προς την μητέρα του Νασράλα, παίρνοντας άμεσα την απάντηση του-μερικές φωνές και μία σφαίρα στο πόδι-από ένα οργισμένο πλήθος.
Το παραπάνω επεισόδιο, που επιβεβαιώθηκε πολάκις στον απεσταλμένο του The Atlatnic στην χώρα, αποτυπώνει την τεταμένη ατμόσφαιρα στην Βηρυτό.
«Ο Νασράλα ήταν μεγάλος άνδρας, δεν υπήρχε κανένας σαν εκείνον», δηλώνει μία 41χρονη γυναίκα, που, με δάκρυα στα μάτια, συμπληρώνει: «Τώρα φοβόμαστε για την εξέλιξη των πραγμάτων. Και μπορεί να μας βομβαρδίσουν στους δρόμους», ενώ η αδελφή της διακόπτει για να πει: «Δεν το πιστεύω. Δεν πιστεύω ότι πέθανε».
Η άρνηση είναι αρκετά κοινότυπο αίσθημα στο Λίβανο αυτή την στιγμή, καθώς τα χτυπήματα του Ισραήλ, όπως η πρόσφατη επίθεση στα «μπίπερ» της Χεζμπολάχ, έχουν κάνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να μην εμπιστεύεται τα κινητά τηλέφωνα.
Επιπλέον, η επίθεση που σκότωσε τον Νασραλά κατέστρεψε και έξι οικιστικούς πύργους, κατά πάσα πιθανότητα στοιχίζοντας την ζωή πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων, με την Χεζμπολάχ να έχει αποκλείσει την περιοχή.
غارة على منطقة عين الدلب شرق صيدا pic.twitter.com/lZ8SA6sjfd
— LBCI Lebanon News (@LBCI_NEWS) September 29, 2024
Στο κέντρο της Βηρυτού αυτή τη στιγμή βρίσκεται και σημαντικός αριθμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων, αρκετοί εκ των οποίων θεωρούσαν τον Νασράλα προστάτη των δικαιωμάτων τους. Βέβαια, αρκετοί πολίτες του Λιβάνου δεν μπορούν να πουν το ίδιο. Το 2005, μία βόμβα στο αυτοκίνητο του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, σκότωσε τον ίδιο και άλλα 22 άτομα, σε μία επίθεση για την οποία θεωρείται υπαίτια η Χεζμπολάχ.
غارة جديدة على الضاحية الجنوبية لبيروت pic.twitter.com/hYU6930ebr
— LBCI Lebanon News (@LBCI_NEWS) September 28, 2024
Πάντως, ακόμη και οι επικριτές του παραδέχονται ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους θρησκευτικούς φονταμενταλιστές, ο Νασράλα είχε στυλ, χιούμορ και ρητορική ικανότητα, μαγνητίζοντας το κοινό του με την ηρεμία του, προτού κάνει ένθερμο κήρυγμα, με τον αντίχειρά του χαρακτηριστικά υψωμένο.
Με πληροφορίες από The Atlantic