Politico: Μετά τα δυτικά τανκς η Ουκρανία θα επιδιώξει να προμηθευτεί και μαχητικά αεροσκάφη

Politico: Μετά τα δυτικά τανκς η Ουκρανία θα επιδιώξει να προμηθευτεί και μαχητικά αεροσκάφη Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Για την Ουκρανία, ο αγώνας για εξασφάλιση δυτικών αρμάτων μάχης, όπως τα γερμανικά Leopard 2 και τα αμερικανικά Abrams, ήταν μόνο η αρχή αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Politico. 

Μετά από μήνες διαφωνιών στη Δύση όσον αφορά την αποστολή τανκς στους Ουκρανούς, τα δυτικά άρματα μάχης πήραν το «πράσινο φως» για αποστολή στον ουκρανικό στρατό. Σύντομα θα βρίσκονται σε μάχες στα πολεμικά μέτωπα με τη Ρωσία.

Ωστόσο, σημειώνει το δημοσίευμα, στο Κίεβο φαίνεται πως ήδη στρέφουν την προσοχή τους σε αυτό που θεωρούν ως το λογικό επόμενο βήμα στην προσπάθειά ανάσχεσης της ρωσικής εισβολής: την αποστολή σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών

Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες επιβεβαιώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά αεροσκάφη. Η συζήτηση αυτή προωθείται τόσο από Ουκρανούς αξιωματούχους όσο και από τα κράτη της Βαλτικής.

«Το επόμενο φυσικό βήμα θα ήταν τα μαχητικά αεροσκάφη», δήλωσε στο διεθνές μέσο διπλωμάτης από βορειοευρωπαϊκή χώρα διατηρώντας την ανωνυμία του. 

Η συζήτηση θα αποδειχθεί πιθανότατα ακόμη πιο δύσκολη από αυτή που υπήρξε σχετικά με την προμήθεια αρμάτων μάχης. Ωστόσο, στην Ευρώπη, πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες έχουν ήδη δηλώσει ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θεωρούν την ιδέα αποστολής μαχητικών ως μη εφικτή. Παρά ταύτα, υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι μια τέτοια κίνηση θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και πλέον 11 μήνες στην ανατολική Ευρώπη.

Η Ουάσινγκτον προς το παρόν δεν δείχνει, επισήμως τουλάχιστον, πρόθυμη να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο.

«Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί, όμως, το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια κόκκινη γραμμή για τα HIMARS [πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων], και αυτό παραβιάστηκε. Μετά ήταν τα άρματα μάχης, και αυτό μετακινήθηκε», δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης που αναφέρθηκε νωρίτερα. 

Οι υπουργοί Άμυνας των συμμάχων της Ουκρανίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο κορυφής τον επόμενο μήνα στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπου η αεροπορία και η αεροπορική υποστήριξη αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM