Τον αντίκτυπο του θανάτου του Εμπραχίμ Ραϊσί για το Ισραήλ αναζητούν ειδικοί αναλυτές μιλώντας στα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Ιράν και Ισραήλ θεωρούνται «προαιώνιοι εχθροί» και μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχαμε την πρώτη απευθείας επίθεση από το Ιράν σε έδαφος του Ισραήλ, που αποκρούστηκε όμως στο μεγαλύτερο μέρος της από έναν συνασπισμό δυτικών κρατών. Επί προεδρίας Ραϊσί, που θεωρούνταν σκληροπυρηνικός στα θέματα του Ιράν, με πολύ στενές σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης και τον Αγιατολάχ, οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βρίσκονταν σε πλήρη ένταση.
Τι μπορεί να σημαίνει για το Ιράν ο θάνατος του Ραϊσί και η αναγκαστική του αντικατάσταση στην προεδρία της χώρας; Όπως επισημαίνει σύσσωμος ο Τύπος στο Ισραήλ – αλλά και διεθνώς, δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή ως προς την εξωτερική πολιτική της Τεχεράνης. Ωστόσο, το ότι χάθηκε με αυτόν τον τρόπο ένας έμπιστος, πολύ ισχυρός αξιωματούχος, ενδεχομένως σημαίνει «πλήγμα» για τον Αγιατολάχ, με άγνωστες - προς το παρόν - συνέπειες για το εσωτερικό της χώρας.
Haaretz: Πλήγμα για το καθεστώς – Δεν σημαίνει τέλος του πολέμου δι’ αντιπροσώπων
Η εφημερίδα Haaretz θεωρεί ότι ο θάνατος Ραϊσί αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το καθεστώς του Ιράν, αν και δεν πρόκειται να σημάνει το τέλος του πολέμου δι’ αντιπροσώπων, κατά του Ισραήλ, όπως επισημαίνει στην κεντρική της ανάλυση.
«Ο θάνατός του μπορεί να οδηγήσει την Ισλαμική Δημοκρατία σε κρίση διαδοχής και να βλάψει στο εσωτερικό την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το καθεστώς - η οποία είναι ήδη χαμηλή», γράφει η εφημερίδα.
The Jerousalem Post: Αντίκτυπος στο εσωτερικό – Καμία αλλαγή στην εξωτερική πολιτική
Αντίστοιχη είναι η ανάγνωση του γεγονότος που κάνει και η εφημερίδα The Jerousalem Post, διαπιστώνοντας πως η επίδραση του θανάτου του Ραϊσί στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στον πόλεμο στη Γάζα δεν αναμένεται να είναι σημαντική. «Όσοι ελπίζουν ότι ο ξαφνικός χαμός τους θα οδηγούσε σε αλλαγή καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία είναι πιθανό να απογοητευτούν», δήλωσαν ειδικοί σχετικά με το θέμα.
Ο θάνατος Ραϊσί δεν θα μπορούσε να επηρεάσει την εχθρότητα του Ιράν με το Ισραήλ και την υποστήριξη της Τεχεράνης στις ομάδες αντιπροσώπων -Χαμάς και Χεζμπολάχ-, που βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά και την πρόθεσή του να παράγει πυρηνικά όπλα. «Τα πράγματα αναμένεται να παραμείνουν ίδια» και όλη η περιφερειακή και παγκόσμια επιθετικότητα να συνεχιστεί, υποστήριξαν οι ειδικοί.
Times of Israel: Το καθεστώς στο Ιράν φαίνεται ευάλωτο και ανίκανο
Η απώλεια δύο ανώτερων αξιωματούχων σε συντριβή ελικοπτέρου κάνει το καθεστώς να φαίνεται ευάλωτο και ανίκανο, αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel, μιλώντας για το εσωτερικό της χώρας. Ωστόσο, το Τελ Αβίβ εκτιμά πως η πολιτική της Τεχεράνης δεν πρόκειται να αλλάξει επί της ουσίας. Ο θάνατος δύο ανώτερων Ιρανών αξιωματούχων είναι μια δραματική εξέλιξη σε μια εποχή που μαίνονται πολλαπλές συγκρούσεις στην περιοχή, αλλά πιθανότατα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία των συγκρούσεων αυτών, με αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και τον πόλεμο υπό την αρμοδιότητα του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, αναφέρει η ανάλυση της εφημερίδας.