Πώς μια μύγα καθυστέρησε την ανάπτυξη μιας ηπείρου

Πώς μια μύγα καθυστέρησε την ανάπτυξη μιας ηπείρου Facebook Twitter
5

Οι ιστορικοί της Οικονομίας αναφέρουν ως κυριότερη αιτία της οικονομικής καθυστέρησης της αφρικανικής ηπείρου τη χαμηλή πυκνότητα του πληθυσμού που αναστέλει την ανάπτυξη, λόγω δυσκολιών στην κατασκευή υποδομών και άρα συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Το ερώτημα όμως σύμφωνα με το περιοδικό Economist είναι “γιατί συμβαίνει αυτό” και η απάντηση είναι ένα μικροσκοπικό -για τα δεδομένα της ζημιάς που προκαλεί, -πλάσμα, η μύγα τσετσε.

Όπως σημειώνει το περιοδικό σε άρθρο του, έρευνα της Marcella Alsan του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ δείχνει ότι η μύγα αυτή, ζώντας παρασιτικά σαν το κουνούπι, πίνει το αίμα των ανθρώπων και των ζώων και μεταδίδει τη νόσο, προκαλώντας την ασθένεια του ύπνου. Για τα ζώα το τσίμπημα της είναι μοιραίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται και που συγκρίνουν ανθρωπολογικά στοιχεία με την εξάπλωση της μύγας κατά τόπους, η “επικράτηση” της μύγας τσετσε κατέστησε πολύ δύσκολο για τους προαποικιακούς αφρικανούς να αναπτύξουν τη γεωργία. Η προσπάθεια να την αποφύγουν και να τραφούν σήμαινε ότι θα έπρεπε να απλωθούν σε μεγαλύτερες εκτάσεις. Χωρίς τη βοήθεια των ζώων, η γεωργία γίνεται πολύ λιγότερο παραγωγική και δεν μπορεί να αναπτύξει θέσεις εργασίας. Αυτή η “αλυσίδα”, στην οποία ο κρίκος με τη μεγαλύτερη επιρροή είναι η μύγα τσετσέ, είναι σύμφωνα με τη μελέτη η αιτία για την υπανάπτυξη της Αφρικής. Όσο μεγαλύτερη είναι η εξάπλωση της μύγας σε μια περιοχή, τόσο μικρότερη είναι η οικονομική ανάπτυξη, σημειώνει η κ. Alsan.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Ζούκερμπεργκ λέει ψέματα για το fact checking»: Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην απόφαση της Meta να το καταργήσει

Διεθνή / «Ο Ζούκερμπεργκ λέει ψέματα για το fact checking»: Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο στην απόφαση να το καταργήσει

Το Διεθνές Δίκτυο Fact Checking απορρίπτει το «επιχείρημα» περί λογοκρισίας - Ηνωμένα Έθνη και Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα
LIFO NEWSROOM
Γάλλία: Καταδικάστηκε φοιτητής που έφαγε ζωντανό ποντίκι για να δημοσιεύσει τα αποκρουστικά πλάνα

Διεθνή / Γαλλία: Καταδικάστηκε φοιτητής που έφαγε ζωντανό ποντίκι για να δημοσιεύσει τα αποκρουστικά πλάνα

Τόσο ο ίδιος, όσο και ο φίλος του που τον βιντεοσκοπούσε καταδικάστηκαν με ανασταλτικού χαρακτήρα ποινές κάτι που έφερε «κύμα» αντιδράσεων για το πώς η πολιτεία τιμωρεί τέτοιου είδους συμπεριφορές
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Πουλήθηκε σε δημοπρασία επιστολή της στην οποία αποκαλύπτει την αγάπη του Ουίλιαμ για τον Χάρι

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Πουλήθηκε σε δημοπρασία επιστολή της στην οποία αποκαλύπτει την αγάπη του Ουίλιαμ για τον Χάρι

Η επιστολή πουλήθηκε δέκα φορές πάνω από την αναμενόμενη τιμή - Πώς δημιουργήθηκε το αγεφύρωτο χάσμα στις σχέσεις των Ουίλιαμ και Χάρι
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Πολύ ενδιαφέρον και εύλογο. Η χώρα της Αυστραλίας ζούσε απομονωμένη με τους αβορίγινες σε μια μικρή περιοχή. Η ανάπτυξη ήρθε απ' έξω, από τους Άγγλους που είχαν ήδη πολιτισμικά προαχθεί. Δεν παρήχθη ο πολιτισμός εκεί. Ακόμα και σήμερα, λιγα τοπικά χαρακτηριστικά έχει. Η παρουσία ενός βιολογικού παράγοντα, που εμποδίζει τα πρώιμα στάδια πολιτισμικής ανάπτυξης είναι καλή εξήγηση, η αποικιοκρατία ήρθε μετά, επειδή προφανώς δεν είχαν αναπτυχθεί τόσο, όσο η Δύση. Τα μετέπειτα δεινά είναι άλλη ιστορια. Όντως οι Δυτικοί τους εκμεταλλεύτηκαν, μετά η ξένη επιρροή ήθελε τους διαχειριστές της, τους αιμοσταγείς δικτάτορες. Νομίζω ότι ο δρόμος για να παραχθεί από ντόπια διαδικασία μια καλή ποιότητα ζωής θα είναι μακρύς.
Καλα οχι και η μυγα τσετσε. Αν θελετε να δειτε ολους τους λογους που αφησαν πισω την αφρικη δειτε το ντοκυμανταιρ Οπλα μικροβια και ατσαλι που δειχνει ακριβως γιατι εμειναν πισω.
Πες το ντε ! Και είχα φοβηθεί ότι η αιτία ήταν η αποικιοκρατία !Εντάξει, σοβαρά τώρα, μιλάει για προαποικιακούς αφρικανούς, επομένως υποθέτω ότι εξαιτίας της καθυστερημένης ανάπτυξης (λόγω τσε τσε) κατέστη ευκολότερη η εγκαθίδρυση των αποικιών με τα γνωστά αποτελέσματα. Που λένε "ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος", ή "όπου φτωχός και η μοίρα του".... κάτι τέτοιο.
και το είχε πει ο Ομπάμα σε επίσκεψή του στην Γκάνα: «σταματήστε να κατηγορείτε την αποικιοκρατία και την "δυτική καταπίεση" για τα οικονομικά προβλήματα της Αφρικής. Δεν φταίνε αυτοί για την καθυστερημένη ανάπτυξη»Τώρα βρήκαμε και ποιος φταίει, άτιμη μύγα τσε-τσε..