«Πραξικόπημα» συνταγματαρχών στην Ουκρανία: Ήθελαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι Facebook Twitter
Φωτ: ΑΠΕ
0

Δύο Ουκρανοί συνταγματάρχες από την μονάδα προστασίας του προέδρου Ζελένσκι συνελήφθησαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κιέβου.

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας (SBU) δήλωσε πως απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποστήριξε ότι οι δύο συλληφθέντες ανήκουν σε δίκτυο πρακτόρων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB).

Σύμφωνα με το BBC οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αναζητούσαν πρόθυμους «εκτελεστές» ανάμεσα στους άνδρες ασφαλείας του προέδρου Ζελένσκι για να τον απαγάγουν και να τον δολοφονήσουν. Εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο στόχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών ήταν και άλλοι ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού Κίριλο Μπουντάνοφ και ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Μαλιούκ.

Η ομάδα εκτέλεσης είχε σχεδιάσει να δολοφονήσει τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του ουκρανικού στρατού πριν από το ορθόδοξο Πάσχα στις 5 Μαΐου. Σύμφωνα με την SBU η ομάδα είχε στόχο να χρησιμοποιήσει έναν διπλό πράκτορα ώστε να αποκτήσει πληροφορίες για την περιοχή που βρίσκεται ο Μπουντάνοφ, κατά της οποίας θα πραγματοποιούσαν στη συνέχεια επίθεση με πυραύλους και drones. Ένας από τους συλληφθέντες αξιωματούχους είχε, ήδη, στην κατοχή του drones και νάρκες κατά προσωπικού.

Ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Μαλιούκ δήλωσε πως η επίθεση προοριζόταν ως «δώρο» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από την ορκωμοσία του για την πέμπτη θητεία στην ηγεσία της χώρας - η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 7 Μαΐου. «Η επιχείρηση κατέληξε σε αποτυχία των ρωσικών ειδικών δυνάμεων», ανέφερε ο Μαλιούκ και πρόσθεσε: «Όμως, πρέπει να μην ξεχνάμε πως ο εχθρός είναι ισχυρός και έμπειρος και δεν πρέπει να υποτιμάται».

Σύμφωνα με την SBU την επιχείρηση για απαγωγή και δολοφονία του Ζελένσκι και άλλων ανώτατων Ουκρανών αξιωματούχων επέβλεπαν αξιωματούχοι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Ένας εξ αυτών, ο Ντμίτρο Πέρλιν, είχε στρατολογήσει διπλούς πράκτορες πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Επίσης, ένας άλλος αξιωματούχος της FSB, ο Ολέκσιβ Κορνέφ, είχε μυστικές επαφές σε γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη με έναν από τους Ουκρανούς συλληφθέντες πριν από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Διεθνή / Ήρθε η ώρα να τιμωρηθεί ο Όρμπαν, δηλώνει η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας

Η φιλορωσική στάση του Ορμπάν έχει προκαλέσει νέες εντάσεις, με την Ουγγαρία να χρησιμοποιεί επανειλημμένα το δικαίωμα βέτο για να εμποδίσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και στρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Διεθνή / Γιατί η Νορβηγία επαναφέρει τα στρατιωτικά της καταφύγια του Ψυχρού Πολέμου

Η Νορβηγία δεν είναι μόνη. Η Σουηδία έχει επαναφέρει τη χρήση της υπόγειας ναυτικής βάσης στο νησί Muskö, ενώ η Κίνα, το Ιράν και άλλες χώρες χτίζουν ή ενισχύουν υπόγειες εγκαταστάσεις στρατιωτικής σημασίας
LIFO NEWSROOM