Τον νόμο για τον λεγόμενο «γάμο για όλους», με τον οποίο δίνεται σε ομόφυλα ζευγάρια η δυνατότητα ενός πολιτικού γάμου και όχι απλώς ενός συμφώνου συμβίωσης, γιόρτασαν την Κυριακή οι Γερμανοί καθώς χτες τέθηκε επισήμωσε ισχύ.
Ο σχετικός νόμος επικυρώθηκε από τη γερμανική βουλή τον Ιούνιο με τη στήριξη Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Αριστεράς, αλλά και Συντηρητικών βουλευτών, αν και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε κατά. Με τον νέο νόμο διασφαλίζεται πλέον η ισότητα όλων των παντρεμένων ζευγαριών, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την υιοθεσία παιδιών και από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Πολλά ομόφυλα ζευγάρια αποφάσισαν να επισημοποιήσουν και νόμιμα πια τις σχέσεις τους από την πρώτη κιόλας ημέρα που άρχισε να ισχύει ο νόμος και επισκέφθηκαν δημαρχεία της χώρας, που ήταν ανοικτά την Κυριακή -αν και δεν συνηθίζεται- για να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά το σκοπό.
Ο πρώτος γάμος στη Γερμανία μεταξύ δύο ανδρών έγινε στο δημαρχείο της συνοικίας Σένεμπεργκ, παρουσία πολλών γερμανικών μέσων ενημέρωσης που ήταν εκεί να φωτογραφίσουν το νεόνυμφο ζευγάρι. Ο 59χρονος Karl Kreile και ο 60χρονος Bodo Mende, μαζί εδώ και 38 χρόνια, ήταν το πρώτο ζευγάρι που εκμεταλλεύτηκε τη νέα συνθήκη και γιόρτασαν το γάμο τους με ένα τρυφερό φιλί, μετά την υπογραφή των σχετικών εγγράφων.
«Επιτέλους καταφέραμε νομική ισότητα. Πέρασαν 25 χρόνια σκληρού αγώνα για να το διασφαλίσουμε», δήλωσε ο Bodo Mende. «Είναι μια στιγμή γεμάτη συναισθήματα αλλά και με μεγάλο συμβολισμό: αν και με το σύμφωνο συμβίωσης είχαμε ήδη σχεδόν ίσα δικαιώματα, εξακολουθούσε να είναι μια ένωση "χαμηλότερης ποιότητας"», εξηγεί ο Karl Kreile. «Η αλλαγή αυτή αποδεικνύει ότι πλέον το κράτος μάς θεωρεί κανονικά ζευγάρια», συνεχίζει ο 59χρονος ακτιβιστής, ο οποίος είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του το 2002.
Η υιοθέτηση του δικαιώματος του γάμου για όλους και το άνοιγμα της υιοθεσίας παιδιών στους ομοφυλόφιλους είναι δύο βήματα που γίνονται στη Γερμανία χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις, καθώς τόσο η κοινωνία όσο και οι πολιτικοί είναι στην πλειονότητά τους θετικά διακείμενοι. Ο νόμος για τον «Γάμο για όλους» ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου και άλλαξε τον Αστικό Κώδικα της Γερμανίας, ορίζοντας τον γάμο ως «ισόβια ένωση μεταξύ δύο ατόμων διαφορετικού ή ίδιου φύλου». Έτσι η Γερμανία έγινε τη 15η χώρα της ΕΕ που επιτρέπει τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων.
Ωστόσο να σημειωθεί πως εξαιτίας της γραφειοκρατίας, το λογισμικό που χρησιμοποιεί η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία δεν θα είναι σε θέση να καταχωρίσει επισήμως ως παντρεμένους ένα ζευγάρι ανδρών ή ένα ζευγάρι γυναικών μέχρι τον επόμενο χρόνο, γεγονός που σημαίνει ότι σε κάποια έγγραφα θα αναφέρονται ως «η σύζυγος» και «ο σύζυγος».