Πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει την Κύπρο τους τελευταίους μήνες, με τα «απόνερά» του να πλήττουν υψηλόβαθμους αξιωματούχους της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν κορυφαίος αξιωματικός της Αστυνομίας φέρεται να ανέθεσε σε βαρυποινίτη να του εξασφαλίσει ροζ βίντεο, με την διευθύντρια των Φυλακών.
Η διευθύντρια, Άννα Αριστοτέλους κατήγγειλε ανώτατο αξιωματικό της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) ως τον άνθρωπο που ζήτησε βίντεο από την προσωπική της ζωή, επιδιώκοντας, όπως κατήγγειλε, την ηθική και επαγγελματική της εξόντωση.
Η δημόσια καταγγελία της ίδιας δεν κίνησε αυτεπάγγελτη διαδικασία από την Εισαγγελία που διόρισε τον δικηγόρο Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ως ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, η έρευνα του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.
Διερεύνηση της Αριστοτέλους από ποινικούς ανακριτές
Η καταγγελία τής Αριστοτέλους πυροδότησαν διερεύνηση από ποινικούς ανακριτές δύο καταγγελιών κατά της Άννας Αριστοτέλους για διαρροή e-mail που αφορούσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος απενεργοποίησης του σήματος κινητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αν και καταλογιζόταν στην κα. Αριστοτέλους άρνηση εντοπισμού και κατάσχεσης κινητών που παρανόμως διατηρούσαν κάποιοι κατάδικοι, η ίδια υποστηρίζει πως αυτό που αρνείτο να κάνει, ήταν η ενεργοποίηση λογισμικού που παρακολουθούσε τηλέφωνα καταδίκων, εργαζομένων, ακόμη και περαστικών από συγκεκριμένη ακτίνα γύρω από τις φυλακές.
Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, οι ανακριτές κάλεσαν την κυρία Αριστοτέλους, ύποπτη για πιθανή διάπραξη έξι κακουργημάτων, και την υπέβαλαν σε ανάκριση 12 ωρών, κάνοντάς της 160 ερωτήσεις για το mail με το οποίο ενημέρωνε την αρμόδια υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου πως η χρήση τέτοιου λογισμικού είναι παράνομη και απαιτεί δικαστικό διάταγμα.
Η ποινική διερεύνηση σχετίζεται με το αδίκημα που αφορά τον Νόμο περί Παράβασης των Διαβαθμισμένων Εγγράφων και τον Νόμο περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αν και το εν λόγω email δεν έφερε καμία ένδειξη απορρήτου και δεν αποκάλυπτε τίποτα πέραν των ήδη γνωστών προδιαγραφών τού εγκατεστημένου στις φυλακές συστήματος.
«Μήνυμα φίμωσης»
Ο διορισμός ποινικών ανακριτών για τη διερεύνηση πιθανής χρήσης κινητών και διακίνησης ναρκωτικών από κρατουμένους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για τις καταγγελίες κατά του διοικητή της ΥΚΑΝ, εξελήφθη από πολλούς στην Κύπρο ως μήνυμα αποτροπής καταγγελιών ανάλογων υποθέσεων.
Η κα. Αριστοτέλους κάνει λόγο για «εκδικητικές ενέργειες επειδή τόλμησα να καταγγείλω πράξη διαφθοράς ανώτερου αξιωματικού» ενώ τόσο η ίδια όσο και η υποδιευθύντρια των Φυλακών της Κύπρου έχουν ξεκαθαρίσει πως, ανεξαρτήτως έκβασης της έρευνας, δεν έχουν σκοπό να παραμείνουν στις θέσεις τους, έχοντας απέναντί τους ένα σύστημα διαφθοράς.
Με πληροφορίες από sigmalive.gr, politis.gr, alphanews.live, ΚΥΠΕ, protothema.gr