Η αστυνομία του Μονάχου χρησιμοποίησε υποδειγματικά χθες τα social media για να κατευθύνει και να ενημερώσει τους πολίτες και παράλληλα να διαφυλάξει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό την ώρα της επίθεσης. Οι εκκλήσεις που έδιναν οδηγίες και καλούσαν τους χρήστες να μην δημοσιεύουν εικόνες και βίντεο από την επίθεση και την επιχείρηση ήταν μαζικές ενώ ενδεικτικό της ετοιμότητας των αρχών ήταν πως η πληροφόρηση γινόταν στα γερμανικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Το πιο χαρακτηριστικό μήνυμα που δείχνει το πόσο σημαντική θεωρούσε η αστυνομία τη στρατηγική αυτή είναι φαίνεται και σε tweet το οποίο καλούσε επιτακτικά τους χρήστες να μην δημοσιεύουν φωτογραφίες των θυμάτων και ζητούσε να δείξουν περισσότερο σεβασμό.
To all, who publish pictures of victims: STOP DOING THIS!
— Polizei München (@PolizeiMuenchen) July 23, 2016
Please show more respect!#gunfire #munich
Τις δραματικές ώρες που ακολούθησαν της επίθεσης, οι πληροφορίες που υπήρχαν ήταν πραγματικά ελάχιστες και οι ανακοινώσεις για την εξέλιξη της επιχείρησης απόλυτα ελεγχόμενες, συγκεκριμένες και επιβεβαιωμένες. Ωστόσο για ακόμη μια φορά, το Twitter και τα υπόλοιπα social media είχαν γεμίσει με βίντεο και φωτογραφίες που παραπληροφορούσαν και παρουσίαζαν "ντοκουμέντα" που όμως ήταν από άλλες επιθέσεις ή παλιότερα περιστατικά επιθέσεων - μερικές εκ των οποίων δεν είχαν καν σχέση με τη Γερμανία ή πρόσφατα περιστατικά.
Η πρώτη λάθος φωτογραφία που έγινε viral και κατάφερε να ξεγελάσει ακόμη και μερικά μμε (και ελληνικά) ήταν η εικόνα που φερόταν να έδειχνε σκηνές από το εμπορικό κέντρο στο Μόναχο με τραυματίες, αίμα και ζημιές από τους πυροβολισμούς. Όμως αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν την αιματηρή απόπειρα ληστείας στο εμπορικό κέντρο Bedford στο Γιοχάνεσμπουργκ, τον Ιανουάριο του 2015.
Την ίδια ώρα, κυκλοφόρησε και ένα βίντεο που φερόταν να έδειχνε τον πανικό και τους τραυματίες μέσα στο εμπορικό κέντρο την ώρα της επίθεσης. Κόσμος να κρύβεται και τρέχει πανικόβλητος και τραυματίες στο έδαφος... Αποσπάσματα του βίντεο προβλήθηκαν και σε ελληνικό κανάλι χθες τη νύχτα, αλλά το υλικό ήταν μια μαγνητοσκοπημένη αστυνομική άσκηση στη Βρετανία.
This video is NOT of the shooting in Munich. It’s from a training exercise in the UK. pic.twitter.com/meeYXiFpOz
— Jason Emory Parker (@jaspar) July 22, 2016
Στη συνέχει ακολούθησε η ταυτοποίηση του δράστη του μακελειού. Οι φωτογραφίες ενός ξανθού άνδρα με μούσι άρχισαν να κυκλοφορούν αμέσως μετά την πληροφορία πως ο δράστης φώναζε " Είμαι Γερμανός". Αλλά ο φερόμενος ως δράστης που παρουσίαζαν οι φωτογραφίες, είναι στην πραγματικότητα ένα ηθοποιός ο οποίος επιδίδεται εδώ και χρόνια σε trolling και καυστική σάτιρα κάθε φορά που γίνονται επιθέσεις. Το όνομά του είναι Sam Hyde και κάποιοι επεξεργάστηκαν ακόμη και ένα απόσπασμα του βίντεο με το δράστη στο Μόναχο για να τον κάνουν να δείχνει ξανθός και να είναι πιο πειστική η απόδειξη.
Shooter has been identified as Samuel Hydberg! #Munich pic.twitter.com/pv8PrFlhkw
— Matt Harmon (@TnEMTP18325) July 22, 2016#munich shooter identified as racist neo-nazi Samuel Hydberg, focused primary on non-whites pic.twitter.com/jClEeQgEbX
— marlon motherfucker (@marlonfuc) July 22, 2016
σχόλια