Πτώση στο χρηματιστήριο και αντιδράσεις μετά την αναφορά Τραμπ σε αναβολή εκλογών

Πτώση στο χρηματιστήριο και αντιδράσεις μετά την αναφορά Τραμπ σε αναβολή εκλογών Facebook Twitter
Πτώση στο χρηματιστήριο μετά την αναφορά Τραμπ σε αναβολή εκλογών (EPA/Αρχείο)
0

Αντιδράσεις, αλλά και πτώση στο χρηματιστήριο, προκάλεσε η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ σε αναβολή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο.

Με καθολική επιστολική ψήφο οι εκλογές του 2020 «θα είναι οι πιο ανακριβείς και ανέντιμες» στην ιστορία, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. «Θα είναι μεγάλη ντροπή για τις ΗΠΑ. Καθυστέρηση των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει σωστά, με ασφάλεια;», συνέχισε στην ίδια ανάρτηση.

Αμέσως μετά το tweet του Τραμπ, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα, ο Nasdaq να υποχώρησε κατά 92,82 μονάδες ή -0,88%. Σημειώνεται ότι οι προεδρικές εκλογές μπορούν να αναβληθούν μόνο με απόφαση του Κογκρέσου, με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος απλώς έθεσε ένα ερώτημα, ανέφερε εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, σύμφωνα με το CNN, κάνοντας διευκρινίσεις για την επίμαχη ανάρτηση. «Ο πρόεδρος απλώς θέτει ένα ερώτημα γύρω από το χάος που δημιούργησαν οι Δημοκρατικοί, με την επιμονή τους για ψηφοφορία αποκλειστικά δια αλληλογραφίας», δήλωσε ο Χόγκαν Γκίντλεϊ.

Όμως, ήδη είχαν προκληθεί αντιδράσεις. «Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», έγραψε ο Δημοκρατικός βουλευτής Νταν Κίλντι στο Twitter. «Μην το αφήσετε να συμβεί.

Όλοι οι Αμερικανοί –Ρεπουμπλικάνοι, Ανεξάρτητοι και Δημοκρατικοί– θα πρέπει να καταδικάσουν την παρανομία του προέδρου και την πλήρη περιφρόνησή του στο Σύνταγμα», συμπλήρωσε.

Ο γερουσιαστής Τομ Άνταλ, επίσης δημοκρατικός, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές. «Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του (στην αντιμετώπιση) της Covid19», πρόσθεσε.

Ο ανεξάρτητος εκλογικός αναλυτής Κάιλ Κόντικ, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σχολίασε ότι η ανάρτηση του Τραμπ φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνήθους προσέγγισής του όταν θέλει να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα «άσχημα νέα», στη συγκεκριμένη περίπτωση την κατακρήμνιση του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε συρρίκνωση 32,9%, η μεγαλύτερη από το 1947 όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά στοιχεία.

Εξαιτίας του κορωνοϊού, πολλές Πολιτείες θέλουν να διευρύνουν το δικαίωμα στην επιστολική ψήφο, προκειμένου να περιοριστεί ο συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα. Αρκετές επιτρέπουν ήδη την ψήφο διά αλληλογραφίας εδώ και πολλά χρόνια και δεν έχουν καταγράψει σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά.

Όμως, το τελευταίο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά διαρκώς κατά της επιστολικής ψήφου, κάνοντας λόγο για μαζική νοθεία στις εκλογές. Στα τέλη Απριλίου, ο αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, είχε προβλέψει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναβάλει τις εκλογές.

«Θυμηθείτε αυτό που σας λέω, πιστεύω ότι θα προσπαθήσει να αναβάλει τις εκλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρει λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνουν», είχε πει τότε. Λίγες ημέρες αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ απέρριψε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο. «Ποτέ δεν σκέφτηκα να αλλάξω την ημερομηνία (...) Γιατί να το κάνω;» απάντησε, κάνοντας λόγο για «προπαγάνδα» των Δημοκρατικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Γκράφιτι, εμπρησμοί και νεκροί: Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Αυστραλία πριν από εκείνες σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη

Οι επιθέσεις αυτές παρατηρούνται ιδιαιτέρως από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Διεθνή / Ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο: «Εξουδετερώθηκε στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», λέει το Ισραήλ

Πρόκειται για τον Χουσέιν Μαχμούντ Μαρσάντ αλ-Τζαουάρι, τον οποίο το Ισραήλ εμφανίζει ως βασικό παράγοντα της «Μονάδας 840» της ιρανικής Δύναμης Κουντς
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: «Να έρθει στις ΗΠΑ για εξηγήσεις», λέει θύμα του Έπσταϊν

Η Μαρίνα Λασέρντα, που κακοποιήθηκε από τον Έπσταϊν όταν ήταν ανήλικη, ανέφερε ότι ο Μάουντμπάτεν-Ουίνδσορ θα έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον των αμερικανικών αρχών και να απαντήσει σε ερωτήματα για την υπόθεση
THE LIFO TEAM