Ραγδαία αύξηση των θανάτων από τσιμπήματα σκορπιών στη Βραζιλία - Πώς το αραχνοειδές προσαρμόζεται στις πόλεις

Ραγδαία αύξηση των θανάτων από τσιμπήματα σκορπιών στη Βραζιλία - Πώς το αραχνοειδές προσαρμόζεται στις πόλεις Facebook Twitter
O θανατηφόρος κίτρινος σκορπιός (Tityus serrulatus) έχει καταφέρει να προσαρμοστεί από το περιβάλλον της τροπικής σαβάνας σε αυτό των υπονόμων, των σκουπιδιών και των ερειπίων που υπάρχουν στις αστικές περιοχές.
0

Ειδικοί στη Βραζιλία προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιθέσεων από θανατηφόρους σκορπιούς, λόγω ενός ολοένα αυξανόμενου αριθμού θανάτων και τσιμπημάτων από τα δηλητηριώδη αραχνοειδή που φαίνεται πως έχουν βρει τρόπο να επιβιώνουν μέσα στα αστικά κέντρα της χώρας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από τσιμπήματα σκορπιών έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από 70 το 2013 σε 184 το 2017, την ώρα που οι περιπτώσεις επιθέσεων έχουν αυξηθεί ραγδαία ανεβαίνοντας από τις 37.000 το 2007 στις 126.000 τον περασμένο χρόνο. 

Την ίδια ώρα, ο θάνατος ενός τετράχρονου κοριτσιού την περασμένη εβδομάδα στην πολιτεία του Σάο Πάολο έχει εντείνει την ανησυχία που θέλει πολλές μικρές πόλεις να έχουν έλλειψη σε αντίδοτα. 

Στη Βραζιλία ζουν τέσσερα είδη σκορπιών, αλλά ο κίτρινος σκορπιός (Tityus serrulatus) έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως θανατηφόρος, καταφέροντας να προσαρμοστεί από το περιβάλλον της τροπικής σαβάνας σε αυτό των υπονόμων, των σκουπιδιών και των ερειπίων που υπάρχουν στις αστικές περιοχές.

«Παά την αποψίλωση των δασών και την αύξηση του αριθμού των αστικών κέντρων αυτός ο σκορπιός καταφέρνει να πολλαπλασιάζεται» δηλώνει ο Rogério Bertani, επιστημονικός ερευνητής και ειδικός επί των συγκεκριμένων αραχνοειδών στο κρατικό Ινστιτούτο Butantan του Σάο Πάολο. «Η επαφή με τους ανθρώπους είναι πια πολύ συχνή. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η τάση θα χειροτερέψει». 

Οι κίτρινοι σκορπιοί είναι παρθενογενετικοί, κάτι που σημαίνει ότι τα θηλυκά μπορούν να γονιμοποιηθούν χωρίς τη βοήθεια των αρσενικών, ενώ για να επιβιώσουν τρέφονται με έντομα όπως π.χ. οι κατσαρίδες. 

«Αυτοί οι σκορπιοί έχουν χαμηλό μεταβολισμό και μπορούν να ζουν πολλούς μήνες χωρίς τροφή» λέει ο Bertani.

Τα μικρά παιδιά, μάλιστα, είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα. Την εβδομάδα που μας πέρασε, η 4χρονη Yasmin de Campos πέθανε αφότου τσιμπήθηκε από σκορπιό στην περιοχή της Calabria Paulista σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Estado de S. Paulo.

Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Duartina, μόλις δέκα χιλιόμετρα μακριά, αλλά εκεί δεν υπήρχαν αντίδοτα για το δηλητήριο. Χρειάστηκε να μεταφερθεί άλλα 50 χλμ. στο Bauru αλλά πλέον ήταν αργά. 

Ο José Brites Neto, ένας κτηνίατρος που ηγείται μιας τετραμελούς ομάδας με έδρα την πόλη Americana, έχει αιχμαλωτίσει περίπου 8.000 σκορπιούς μόνο φέτος, χρησιμοποιώντας υπεριώδες φως και κυνηγώντας τους μόνο τη νύχτα. 

Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι κίτρινοι σκορπιοί έχουν εξαπλωθεί σε φρεάτια και συστήματα υπονόμων λόγω της παρουσίας κατσαρίδων. «Το συγκεκριμένο είδος είναι κυρίαρχο, δημιουργεί αποικίες και προσαρμόζεται πολύ εύκολα» εξηγεί. 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της χώρας ανέφερε στη Guardian ότι τα αντίδοτα στέλνονται στις περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους τις διανέμουν στις πόλεις. 

«Οι θάνατοι από σκορπιούς αφορούν κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας» πρόσθεσε. «Ελαφριές περιπτώσεις, οι οποίες δεν χρειάζονται αντίδοτα ανέρχονται περίπου στο 87%».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM