Η Ρωσία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάση.
Αμέσως μετά την αμερικανική επιχείρηση, και η Βολιβία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών, όπως γνωστοποίησε υψηλόβαθμος διπλωμάτης του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων, καθώς και χερσαίων ζωνών ασφαλείας στη Συρία, χωρίς καθυστέρηση, χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης «θετική απάντηση σε εγκλήματα πολέμου». «Η καταστροφή της αεροπορικής βάσης Σααϊράτ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να διασφαλισθεί ότι χημικές και συμβατικές επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού δεν μένουν ατιμώρητες», δηλώνει ο εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν σε γραπτή ανακοίνωση.
Πριν από λίγη ώρα η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης παραβίασαν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και έβλαψαν σοβαρά τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο ρώσος πρόεδρος, ο ισχυρός σύμμαχος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, χαρακτηρίζει την αμερικανική επιχείρηση «επίθεση εναντίον κυρίαρχου κράτους», βασισμένη σε «κατασκευασμένο πρόσχημα» και κυνική προσπάθεια για να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι αμερικανικές δυνάμεις εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους Tomahawk κατά αεροπορικής συριακής βάσης , από την οποία απογειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος που βομβάρδισε την πόλη Χαν Σεϊχούν, προκαλώντας τον θάνατο 86 ανθρώπων από συμπτώματα που παραπέμπουν σε επίθεση με χημικά όπλα.
Η Μόσχα ήλπιζε σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του σχήματος της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους και, σε αυτήν την βάση, στην βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από το τέλος του ψυχρού πολέμου.
Ομως, η αμερικανική ανάληψη στρατιωτικής δράσης εξόργισε το Κρεμλίνο, υποθηκεύοντας τις προοπτικές για συνεργασία με την Ουάσινγκτον του Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία ως επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και βασισμένη σε κατασκευασμένο πρόσχημα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η κίνηση της Ουάσινγκτον θα πλήξει σοβαρά τις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις».
Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς κατέχει χημικά όπλα και ότι η αμερικανική επιχείρηση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα σοβαρό εμπόδιο στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, μία ιδέα που επανειλημμένως έχει προωθήσει ο Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Βίκτορ Οζέροφ, επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας και Ασφαλείας της Ανω Βουλής της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να ζητήσει τώρα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το θέμα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria.
σχόλια