Στόχος έντονης κριτικής αποτέλεσε διαφήμιση της γνωστής αλυσίδας Burger King κατά την οποία δυτικοί προσπαθούσαν να φάνε μπέργκερ με τεράστια τσόπστικς.
Η διαφήμιση για το νέο Βιετναμέζικο μπέργκερ στη Νέα Ζηλανδία πυροδότησε δημόσιο διάλογο στα social media χωρίζοντας τους χρήστες σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που θεώρησαν τη διαφήμιση απλά αστεία και σε εκείνους που υποστήριξαν ότι είναι ρατσιστική.
Σύντομο απόσπασμα τη διαφήμισης δημοσιεύτηκε από την χρήστη Maria Mo, Κορεάτισα που ζει στη Νέα Ζηλανδία, στο Twitter είχε περισσότερες από 2,9 εκατομμύρια προβολές.
Στο σχόλιό της αναφέρει ότι τα Burger King προσπαθούν να περιγελάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι Ασιάτες τρώνε, χαρακτηρίζοντας την διαφήμιση ρατσιστική.
«Έχω κουραστεί από τον ρατσισμό κάθε είδους. Του είδους που περιγελά τις πολιτισμικές διαφορές. Πείτε όχι σε οποιαδήποτε έκφανσή του» αναφέρει στο tweet.
Πολύ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις χρηστών στο κινέζικο κοινωνικό δίκτυο Weibo.
Πολλοί ήταν μάλιστα και εκείνοι που συνέδεσαν το περιστατικό με το ανάλογο της Dolce & Gabbana το 2018, με την καμπάνια που είχε λανσάρει δείχνοντας ένα μοντέλο από την Κίνα να τρώει ιταλικό φαγητό χρησιμοποιώντας τσόπστικς και την οποία τελικά απέσυρε μετά τη δημόσια κατακραυγή.
Χρήστης έγραψε στο Twitter «Νόμιζα ότι οι εταιρίες είχαν πάρει το μάθημά τους μετά το φιάσκο της D&G με τα τσόπστικς αλλά πάλι δεν εκπλήσσομαι».
Στην Κίνα η επίμαχη διαφήμιση προβλήθηκε περισσότερες από 8 εκατομμύρια φορές στο ενημερωτικό site Pear Video και δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Weibo έκαναν δημοσιεύσεις σχετικά με αυτό. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και hashtag #NewBurgerKingAdvertAllegedlyRacist το οποίο χρησιμοποιήθηκε περισσότερες από 12,000 φορές.
Δεν ήταν ωστόσο όλα τα σχόλια επικριτικά. «ό,τι και να κάνει οποιοσδήποτε θεωρείται διάκριση, έχουμε γεμίσει με καταδιωκτικό ιδεασμό και παράνοια» σχολιάζει χρήστης και προσθέτει «τι θα κάνουν στο μέλλον οι εταιρίες προκειμένου να εισάγουν το Ασιατικό στοιχείο» διερωτήθηκε.
Άλλος χρήστης είδε την αστεία πλευρά της διαφήμισης. «Αυτό είναι ένα αστείο για τους δυτικούς που δεν μπορούν να χειριστούν τα τσόπστικς. Γιατί άραγε τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι νιώθουν αυτή την 'διάκριση'; Μήπως πρέπει να θυμώσω κι εγώ;»
Η εταιρεία απέσυρε την επίμαχη διαφήμιση που είχε ανέβει στον επίσημο λογαριασμό της Burger King στη Νέα Ζηλανδία όπως επίσης απέσυρε και το αντίστοιχο τηλεοπτικό σποτ.
Όπως μάλιστα δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας «η επίμαχη διαφήμιση δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες της εταιρίας μας που αφορούν την διαφορετικότητα»
Με πληροφορίες από BBC