Σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ απαγορεύουν από το προσωπικό τους στην Κίνα να έχει «ρομαντικές ή σεξουαλικές» σχέσεις με ντόπιους

Σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ απαγορεύουν από το προσωπικό τους στην Κίνα να έχει «ρομαντικές ή σεξουαλικές» σχέσεις με ντόπιους Facebook Twitter
Φωτ: Getty Images
0

Η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε από το προσωπικό της στην Κίνα, καθώς και στα μέλη της οικογένειας τους, να έχουν ρομαντικές ή σεξουαλικές σχέσεις με Κινέζους πολίτες, όπως μετέδωσε το Associated Press (AP).

Τέσσερα άτομα με άμεση γνώση του θέματος μίλησαν στο AP για την πολιτική αυτή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς τον Ιανουάριο, λίγο πριν αναχωρήσει από την Κίνα. Τα άτομα μίλησαν μόνο υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν λεπτομέρειες της εμπιστευτικής αυτής νέας πολιτικής.

Αν και ορισμένες αμερικανικές υπηρεσίες είχαν ήδη αυστηρούς κανόνες για τέτοιου είδους σχέσεις, μια γενική πολιτική «μη συναναστροφής», όπως είναι γνωστή, δεν είχε εφαρμοστεί, τουλάχιστον όχι δημοσίως, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους Αμερικανούς διπλωμάτες σε άλλες χώρες να συνάπτουν σχέση με ντόπιους ή ακόμη και να τους παντρεύονται.

Μια πιο περιορισμένη εκδοχή της πολιτικής τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι, απαγορεύοντας στο αμερικανικό προσωπικό να έχει «ρομαντικές και σεξουαλικές σχέσεις» με Κινέζους πολίτες που εργάζονται ως φρουροί ή ως προσωπικό υποστήριξης στην πρεσβεία των ΗΠΑ και σε πέντε προξενεία στην Κίνα. Όμως ο Μπερνς, ο απερχόμενος πρεσβευτής, τη διεύρυνε σε μια γενική απαγόρευση τέτοιων σχέσεων με οποιονδήποτε Κινέζο πολίτη στην Κίνα τον Ιανουάριο, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το AP δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πώς ακριβώς η πολιτική όριζε τη φράση «ρομαντική ή σεξουαλική σχέση».

Σε κλίμα Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ απαγορεύουν από το προσωπικό τους στην Κίνα να έχει «ρομαντικές ή σεξουαλικές» σχέσεις με ντόπιους Facebook Twitter
Ο πρώην πρέσβευτης των ΗΠΑ στη Κίνα, Νίκολας Μπερνς / Φωτ: EPA, αρχείου

Δύο από τους ανθρώπους που έχουν γνώση της απαγόρευσης δήλωσαν ότι η νέα πολιτική συζητήθηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι, αφού μέλη του Κογκρέσου επικοινώνησαν με τον Μπερνς για να εκφράσουν την ανησυχία τους ότι οι περιορισμοί σε τέτοιου είδους σχέσεις δεν ήταν αρκετά αυστηροί.

Η νέα πολιτική αφορά τις αμερικανικές αποστολές στην ηπειρωτική Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας στο Πεκίνο και των προξενείων στην Γκουανγκζού, τη Σαγκάη, τη Σενιάνγκ και τη Γουχάν, καθώς και το αμερικανικό προξενείο στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ. Δεν ισχύει για το αμερικανικό προσωπικό εκτός Κίνας.

Η μόνη εξαίρεση στην πολιτική αυτή είναι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι με προϋπάρχουσες σχέσεις με Κινέζους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εξαιρέσεις. Εάν η αίτηση τους απορριφθεί, πρέπει να τερματίσουν τη σχέση ή να εγκαταλείψουν τη θέση τους, είπαν οι άνθρωποι. Όποιος παραβιάζει την πολιτική θα διατάσσεται να εγκαταλείψει αμέσως την Κίνα.

Η πολιτική παρουσιάστηκε προφορικά και ηλεκτρονικά στο αμερικανικό προσωπικό στην Κίνα τον Ιανουάριο, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί δημοσίως.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν σχολιάζει εσωτερικά θέματα, ενώ το Αμερικανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας παρέπεμψε τις ερωτήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μπερνς, ο πρώην πρέσβης, δεν απάντησε σε αίτημα του AP για σχολιασμό.

Αναδρομή στον Ψυχρό Πόλεμο

Οι μυστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν εδώ και καιρό ελκυστικούς άνδρες και γυναίκες για να αποκτήσουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλες υπηρεσίες με γραφεία στην Κίνα είχαν επί μακρόν αυστηρές απαιτήσεις αναφοράς των προσωπικών σχέσεων για το αμερικανικό προσωπικό που υπηρετούσε εκεί, ενώ παρόμοιες πολιτικές ίσχυαν και σε χώρες όπως η Ρωσία ή η Κούβα.

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δείχνουν ότι το 1987, η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε στο προσωπικό που υπηρετούσε στο σοβιετικό μπλοκ και την Κίνα να κάνει φιλίες, να βγαίνει ραντεβού ή να κάνει σεξ με ντόπιους, αφού ένας Αμερικανός πεζοναύτης στη Μόσχα αποπλανήθηκε από μία Σοβιετική κατάσκοπο. Οι περιορισμοί αυτοί έγιναν λιγότερο αυστηροί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής.

Στην Κίνα, ωστόσο, δεν ίσχυε γενική απαγόρευση τέτοιων σχέσεων εδώ και πολλά χρόνια. Μέχρι τη νέα απαγόρευση τον Ιανουάριο, το αμερικανικό προσωπικό στην Κίνα έπρεπε να αναφέρει στους προϊσταμένους του οποιαδήποτε στενή επαφή με Κινέζους πολίτες, αλλά δεν απαγορευόταν ρητά η σύναψη σεξουαλικών ή ρομαντικών σχέσεων.

Αμερικανοί διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες των υπηρεσιών πληροφοριών λένε ότι το Πεκίνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί επιθετικά τα λεγόμενα την αποπλάνηση μέσω ρομαντικών συντρόφων για να αποκτήσει πρόσβαση σε αμερικανικά μυστικά. Σε παρουσιάσεις πριν πάρουν μετάθεση στην Κίνα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημερώνονται για περιστατικά όπου οι κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών χρησιμοποίησαν ελκυστικές γυναίκες για να ξεγελάσουν και να αποσπάσουν πληροφορίες από Αμερικανούς διπλωμάτες.

Λίγα είναι γνωστά για τις πολιτικές μη συναναστροφής της αμερικανικής κυβέρνησης αλλού, καθώς θεωρούνται απόρρητες. Είναι άγνωστο πόσο περιοριστικές είναι τυχόν παρόμοιες πολιτικές σε άλλες χώρες.

Αύξηση των εντάσεων, αυστηρότεροι έλεγχοι

Τα τελευταία χρόνια, οι εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου έχουν κλιμακωθεί με επίκεντρο το εμπόριο, την τεχνολογία και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό.

Ο Πίτερ Μάτις, πρώην αναλυτής της CIA και πρόεδρος του Ιδρύματος Jamestown, ενός think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο δημοσιοποιημένες περιπτώσεις στις οποίες Κινέζοι πράκτορες αποπλάνησαν Αμερικανούς διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Κίνα, αν και είπε ότι δεν γνώριζε για κάποιο αντίστοιχο περιστατικό τα τελευταία χρόνια.

Ο Μάτις πρόσθεσε ότι ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η κινεζική κρατική ασφάλεια δεν συλλέγει πληροφορίες μόνο μέσω κατασκόπων, αλλά και πιέζοντας τους απλούς Κινέζους πολίτες ώστε να παρέχουν πληροφορίες, συχνά μέσω απειλών ή εκφοβισμού. Αυτό, είπε ο Μάτις, σημαίνει ότι κάθε Κινέζος πολίτης που βγαίνει ραντεβού με έναν Αμερικανό διπλωμάτη μπορεί να είναι ευάλωτος στον εξαναγκασμό.

«Το MSS είναι πρόθυμο να αξιοποιήσει οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση για να συλλέξει πληροφορίες», δήλωσε ο Μάτις, χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο που αναφέρεται στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας. «Αυτή η αλλαγή του κανόνα υποδηλώνει ότι το MSS έχει γίνει πολύ πιο επιθετικό στην προσπάθειά του να αποκτήσει πρόσβαση στην πρεσβεία και την αμερικανική κυβέρνηση».

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολίασε την απαγόρευση, λέγοντας σε ανακοίνωση που έστειλε με φαξ στο AP ότι είναι «πιο σωστό να ρωτήσετε τις ΗΠΑ για αυτό το ζήτημα».

Η Κίνα έχει επίσης αυστηροποιήσει τους ήδη δρακόντειους ελέγχους για το προσωπικό της στο εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα και τέσσερις πηγές του AP, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μπορέσουν να συζητήσουν ένα ευαίσθητο θέμα.

Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο άρχισε να εφαρμόζει αυστηρά τους κανονισμούς που απαγορεύουν τις προαγωγές για Κινέζους δημόσιους υπαλλήλους με συζύγους που απέκτησαν ξένη υπηκοότητα και περιορίζουν τους διπλωμάτες από το να περνούν παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε μια χώρα, αναγκάζοντας ορισμένους να επιστρέψουν στην Κίνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και πολλοί άλλοι κυβερνητικοί φορείς απαγορεύουν στους υπαλλήλους και το προσωπικό τους να έχουν σεξουαλικές ή ρομαντικές σχέσεις με ξένους πολίτες, ενώ τα μέλη του κινεζικού στρατού ή της αστυνομίας απαγορεύεται γενικά να εγκαταλείψουν εντελώς την Κίνα χωρίς τη ρητή έγκριση των προϊσταμένων τους.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Διεθνή / 50 χρόνια Microsoft: Ο Μπιλ Γκέιτς θυμάται τον κώδικα που ξεκίνησε την επανάσταση των υπολογιστών

Ο ιδρυτής της Microsoft γιορτάζει την «χρυσή επέτειο» της εταιρείας με αναμνήσεις από τον κώδικα που έγραψε στα 19 του και έβαλε τα θεμέλια για το μέλλον της τεχνολογίας
LIFO NEWSROOM