Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής επέβαλε σήμερα πρωτοφανείς νομικές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, χαρακτηρίζοντας τον έναν «δικτάτορα», μία μέρα μετά τις εκλογές για τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον.
«Οι χθεσινές παράνομες εκλογές επιβεβαιώνουν ότι ο Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας που περιφρονεί την βούληση του λαού της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.
Παράλληλα ανακοίνωσε το «πάγωμα» «όλων των περιουσιακών στοιχείων» του προέδρου της Βενεζουέλας εντός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.
Η κίνηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη καθώς λίγο νωρίτερα οι ΗΠΑ τάχθηκαν υπέρ μιας "δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού," αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Μαδούρο.
«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό ΥΠΕΞ. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Παράλληλα, το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου «να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές».
Κυβερνήσεις καταδικάζουν την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολυάριθμες κυβερνήσεις στον κόσμο καταδίκασαν αυστηρά σήμερα την εκλογή εν μέσω βίας μιας Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα, ορισμένες ανακοινώνοντας μάλιστα πως θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές αποφάσεις αυτού του θεσμού.
Γύρω στις δέκα χώρες ανακοίνωσαν την άρνησή τους να αναγνωρίσουν τη Συντακτική Συνέλευση, ανάμεσά τους η Ισπανία, όπου ζει μια σημαντική κοινότητα εξόριστων Βενεζουελανών.
Η Συντακτική Συνέλευση «δεν αντιπροσωπεύει τη βούληση της πλειοψηφίας των Βενεζουελανών» και «δεν αποτελεί τη λύση στα σοβαρά προβλήματα των πολιτικών συγκρούσεων και της ανθρωπιστικής κρίσης που πλήττουν τη χώρα», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Γι' αυτό η Μαδρίτη «δεν θα μπορέσει να αναγνωρίσει ούτε να θεωρήσει ισχυρές τις νομικές πράξεις που θα προέλθουν απ' αυτή τη Συντακτική Συνέλευση».
Πολλές νοτιοαμερικανικές χώρες, από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Παραγουάη και την Κολομβία, καταδίκασαν επίσης τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στη διάρκεια των εκλογών. Το Περού κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Λατινικής Αμερικής να συνεδριάσουν στις 8 Αυγούστου στη Λίμα με θέμα τη Βενεζουέλα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε από την πλευρά της «σοβαρές αμφιβολίες για το αν μπορεί να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα της εκλογής (της Συντακτικής Συνέλευσης)», υπογράμμισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Μια Συντακτική Συνέλευση, που εξελέγη σε αμφίβολες και συχνά βίαιες συνθήκες, δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης», συνέχισε η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και εξέφρασε ανησυχία για την «τύχη της δημοκρατίας» στη Βενεζουέλα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή που εξέδωσε πως ο θεσμός «δεν θα αναγνωρίσει αυτές τις εκλογές» για τη Συντακτική Συνέλευση και επέκρινε την «αντιδημοκρατική» φύση της κυβέρνησης του Καράκας.
Η Γαλλία απαίτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «να εγγυηθεί τις διεθνές δεσμεύεις της αναφορικά με το σεβασμό των δημόσιων ελευθεριών».