Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ζαχαροπλαστικής είναι ένας διεθνής διαγωνισμός ζαχαροπλαστικής που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στη Λυών της Γαλλίας. Φέτος, η Γαλλία -φαβορί με οκτώ χρυσά μετάλλια από το 1989- κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο.
Η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ζαχαροπλαστικής γίνεται μέσω εθνικών διαγωνισμών, και συμμετέχουν χώρες όπως η Αίγυπτος, ο Μαυρίκιος και η Νότια Κορέα σε μια γλυκιά αναμέτρηση όπου οι ομάδες διαγωνίζονται για να δημιουργήσουν τα καλύτερα επιδόρπια μιας ζωής. Ο φετινός διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Ιανουαρίου.
Κάθε ομάδα είχε τρία μέλη - ειδικούς στη σοκολάτα, τον πάγο και τη ζάχαρη αντίστοιχα. Οι τριάδες ανέλαβαν να αναπτύξουν τρία επιδόρπια που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα τους: ένα παγωμένο επιδόρπιο, ένα επιδόρπιο εστιατορίου -στο οποίο μπορεί να προστεθεί μια ειδική γαρνιτούρα στο τραπέζι των κριτών- και μια σοκολάτα επίδειξης. Και είχαν μόνο πέντε ώρες για να τα καταφέρουν όλα.
Οι σεφ ζαχαροπλαστικής βασίστηκαν τόσο στα υλικά όσο και στα σχέδια για να αναδείξουν τις γαστρονομικές απολαύσεις των χωρών τους. Η κινεζική ομάδα έφτιαξε έναν περίτεχνο δράκο από ζάχαρη, ενώ οι διαγωνιζόμενοι του Μεξικού ενσωμάτωσαν σοκολάτα, καλαμπόκι και άλλα ντόπια τρόφιμα στα επιδόρπιά τους.
Εκτός από την εκπροσώπηση των πατρίδων τους στα πιάτα, οι διαγωνιζόμενοι φορούσαν θεματικές ενδυμασίες και αξεσουάρ. Τα μέλη της ομάδας της Γαλλίας φορούσαν κομψά ριγέ πουκάμισα και μπερέδες, οι σεφ του Μεξικού φορούσαν μάσκες εμπνευσμένες από την Ημέρα των Νεκρών και η ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου δούλευε πάνω στα επιδόρπιά της φορώντας καπέλα και παπιγιόν.
Την πρώτη θέση κατέκτησε η Ιαπωνία, η ομάδα της οποίας δημιούργησε μια γρανίτα από λεμόνι, αχλάδι, κατιφέ και σοκολάτα σε σχήμα φύλλου Asanoha -ένα γεωμετρικό μοτίβο που βασίζεται σε ένα κανονικό εξάγωνο και ονομάζεται έτσι επειδή το σχήμα του μοιάζει με φύλλο κάνναβης- για το επιδόρπιο του εστιατορίου της.
Για το παγωμένο επιδόρπιο, η ιαπωνική ομάδα προσέφερε μια λιχουδιά βερίκοκο που έμοιαζε με παιχνίδι με περιστρεφόμενη κορυφή.
«Βάλαμε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιαπωνίας στον σχεδιασμό. Καταφέραμε να ενσωματώσουμε τη γεύση και τα λεπτά παραδοσιακά μοτίβα για να αναδείξουμε τις τεχνικές μας» δήλωσε ο σεφ Masanori Hata, ο ειδικός σοκολάτας της ομάδας του. «Δεν θυμάμαι τη στιγμή που κερδίσαμε. Ήμουν τόσο έκπληκτος και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Η Ιαπωνία αναγνωρίστηκε σε δύο συνεχόμενα τουρνουά. Είμαι χαρούμενος και περήφανος» σημείωσε.
Εν τω μεταξύ, η γαλλική ομάδα ετοίμασε μια εντυπωσιακή σειρά σοκολατένιων αυγών που ήταν γεμισμένα με μους σουφλέ σοκολάτας-φουντουκιού με επικάλυψη σοκολάτας, βουτηγμένα σε βούτυρο με προσθήκη εσπεριδοειδών-βανίλιας και συνοδευόμενα από παγωτό βανίλια στη σχάρα και κονφί από κλημεντίνη.
Χάλκινο μετάλλιο πήρε η Μαλαισία, το υψηλότερο αποτέλεσμα της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας στον διαγωνισμό. Η ομάδα της Μαλαισίας απέσπασε υψηλή βαθμολογία για το παγωμένο επιδόρπιό της, το οποίο περιέγραψε ως «ένα αρμονικό μείγμα φωτεινών εσπεριδοειδών, γλυκού βερίκοκου και λεπτών μπαχαρικών», ένα νεύμα στην πολυπολιτισμική κληρονομιά της χώρας.
Οι νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ζαχαροπλαστικής
- Ιαπωνία
- Γαλλία
- Μαλαισία
- Κίνα
- Βέλγιο
- Ιταλία
- Νότια Κορέα
- Σιγκαπούρη
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Αργεντινή
Με πληροφορίες από CNN