Σομαλία: Τουλάχιστον 20 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μογκαντίσου

Σομαλία: Τουλάχιστον 20 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μογκαντίσου Facebook Twitter
(φώτο αρχείου)
0

Πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο από μια πολύ ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου μπροστά σε ένα ξενοδοχείο, σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, όπως ανέφεραν η τοπική αστυνομία και οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

«Οι πρώτες πληροφορίες από τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών κάνουν λόγο για περισσότερους από 20 νεκρούς στον δρόμο. Πολλοί άλλοι όμως μπορεί να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν από την έκρηξη», είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Ιμπραχίμ Μοχάμεντ.

«Σημειώθηκε μια ισχυρή έκρηξη ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικά. Έγινε μπροστά από ένα ξενοδοχείο, κοντά στη διασταύρωση PΚ5», εξήγησε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Μοχάμεντ Αντάν.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αν και οι Σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ εξαπολύουν συχνά επιθέσεις στη Μογκαντίσου και τα περίχωρά της.

«Ήταν φριχτό, η βόμβα εξερράγη σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και σκότωσε πολλούς ανθρώπους. Είδα πολλά πτώματα αλλά δεν μπορούσα να τα μετρήσω, ήταν τρομερό», είπε ένας κάτοικος.

Η διασταύρωση PK5, στη συνοικία Χοντάν, είναι μια εμπορική περιοχή, γεμάτη με καταστήματα και ξενοδοχεία.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από το δημοφιλές ξενοδοχείο Safari, όπου όμως δεν διαμένουν συχνά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Συνήθως οι Σεμπάμπ βάζουν στο στόχαστρο ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται από μέλη της κυβέρνησης.

«Ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη που έχω δει ποτέ, κατέστρεψε όλη τη γύρω περιοχή», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Σύμφωνα με έναν άλλο κάτοικο της πρωτεύουσας, «υπήρχαν πτώματα παντού, οι τραυματίες φώναζαν και κάποιοι βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων σπιτιών».

«Όλη η γειτονιά θυμίζει πεδίο πολέμου», πρόσθεσε ένας τρίτος, ο Άχμεντ Μπάρε.

Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από τη Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει επίσης τα περισσότερα από τα προπύργιά τους. Όμως ελέγχουν ακόμη μεγάλες εκτάσεις στην ύπαιθρο και εξαπολύουν συχνά αντάρτικες επιχειρήσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα και σε στρατιωτικές βάσεις.

Η σημερινή επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Σομαλίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM