Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα με στρατιωτικό αεροσκάφος- Πήγε στις Μαλδίβες

Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα με στρατιωτικό αεροσκάφος- Πήγε στις Μαλδίβες Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, εγκατέλειψε τη χώρα του με στρατιωτικό αεροσκάφος και έφτασε στις Μαλδίβες. Έπειτα από τη φυγή του, η Σρι Λάνκα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Ο 73χρονος- που έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί- προσπάθησε και την Τρίτη να διαφύγει από τη Σρι Λάνκα, χωρίς να τα καταφέρει. Αυτή τη φορά, απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο με ένα Antonov-32. Μαζί του ήταν η σύζυγός του και ένας σωματοφύλακας. 

Περίπου στη 01:30 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μαλέ- την πρωτεύουσα των Μαλδίβων- και οι τρεις επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία, σε άγνωστη τοποθεσία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. 

Το Σάββατο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε τον Ρατζαπάκσα από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές. Στη συνέχεια ο πρόεδρος έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο με ελικόπτερο, αλλά αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης του αρνήθηκαν την πρόσβαση στο σαλόνι VIP, ενώ ο Ρατζαπάκσα ήθελε να αποφύγει την αίθουσα αναχωρήσεων φοβούμενος την αντίδραση των πολιτών. 

Ο πρόεδρος και η σύζυγός του πέρασαν το βράδυ της Δευτέρας σε στρατιωτική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, αφού τους επετράπη να επιβιβαστούν σε τέσσερις πτήσεις για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Επίσης, την Τρίτη δεν επετράπη να φύγει από τη χώρα ο αδελφός του προέδρου, Μπάζιλ, ο οποίος έχει και αμερικανική υπηκοότητα και έως τον Απρίλιο ήταν υπουργός Οικονομικών. 

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης 

Μετά τη φυγή του Ρατζαπάκσα, η Σρι Λάνκα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Αφού ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Ντινούκ Κολομπάζ εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε. 

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην επαρχία που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα, με στόχο να περιοριστούν οι διαδηλώσεις. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού και οι δυνάμεις επιβολής του νόμου κάνουν χρήση δακρυγόνων, προσπαθώντας να τους εμποδίσουν να εισβάλουν. 

Τέλος στη δυναστεία των Ρατζαπάκσα 

Η πολιτική δυναστεία των Ρατζαπάκσα κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Σρι Λάνκα από το 2000 και μετά τη φυγή του προέδρου πλέον κανένα μέλος της οικογένειας δεν είναι σε θέση εξουσίας. 

Τον προηγούμενο μήνα ο πρόεδρος ορκιζόταν ότι θα παρέμενε στη θέση του έως την ολοκλήρωση της θητείας του, το 2024, παρά τις τεράστιες διαδηλώσεις. Όμως, χιλιάδες πολίτες εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο και τον ανάγκασαν να τραπεί σε φυγή, προτού τελικά δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας. 

Ο μεγαλύτερος αδελφός και προκάτοχος του νυν προέδρου, Μαχίντα Ρατζαπάκσα, παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού τον Μάιο, οπότε και ο γιος του, Γιοσίντ, έπαψε να είναι προσωπάρχης του. Ο άλλος του γιος, ο Ναμάλ, ο μεγαλύτερος αδελφός του Τσαμάλ και τα νεότερα αδέλφια του νυν προέδρου, Μπάζιλ και Σασίντρα, εγκατέλειψαν τους προεδρικούς θώκους τους τον Απρίλιο. 

Η Σρι Λάνκα, που πλέον έχει ελάχιστα δολάρια για τις εισαγωγές καυσίμων, κήρυξε για πρώτη φορά στην ιστορία της στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέος ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πληθωρισμός έφθασε το 54,6% τον περασμένο μήνα κι αναμένεται να ανέβει ακόμη ψηλότερα, ενώ σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν για να εξοικονομούνται καύσιμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM