Κρυμμένος σε ένα αδιέξοδο σοκάκι της Ταϊπέι, ένας σκελετός κάθεται στο σκαμπό ενός μπαρ, κρατώντας ένα ποτήρι κρασί και ένα τσιγάρο στα άσαρκα χέρια του.
Η μακάβρια γκριμάτσα του φαίνεται να χαμογελά, καθώς γέρνει πάνω στον τοίχο με μία από τις περίφημες ρήσεις του Φρανς Κάφκα: «Υπάρχει άπειρη ελπίδα στο σύμπαν, αλλά όχι για εμάς».
Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έχει κανείς από το μπαρ "The Misanthrope Society," (κοινότητα μισανθρώπων), έναν χώρο για όσους αντιπαθούν την ανθρωπότητα και θέλουν να πιουν ή να δειπνήσουν κάνοντας ένα διάλειμμα από τις επαφές τους. Τα ονόματα των κοκτέιλ του, είναι εμπνευσμένα από μαύρο χιούμορ και αποστροφή για τους συνανθρώπους. Εδώ μπορείτε να πιείτε το "Ghost Island Tea" με ταϊβανέζικη Spring Vodka. Αν παραγγείλετε το κοκτέιλ "Last Words" θα σας ζητήσουν να γράψετε τις τελευταίες λέξεις που σκοπεύετε να ξεστομίσετε στο νεκροκρέβατό σας, και να τις αφήσετε πίσω σας φεύγοντας από το μπαρ, όπως κάνουν και οι υπόλοιποι θαμώνες, έχοντας δημιουργήσει μια τεράστια στοίβα με «τελευταία λόγια».
Εκτός από μαύρο χιούμορ, το μπαρ κυριαρχείται και από το μαύρο χρώμα - σε όλα: μαύροι τοίχοι, μαύρο μενού, μαύρα ακόμα και το φαγητό στα κρύα και ζεστά πιάτα.
«Η κόλαση είναι οι άλλοι», διαβάζει κανείς σε έναν από τους τοίχους που έχει διακοσμηθεί με τα σοφά λόγια του Ζαν Πωλ Σάρτρ, ασορτί με το στιλ του μαγαζιού. «Το αποκαλούμε κοινότητα μισανθρωπιάς», εξηγεί ο ιδιοκτήτης και υπεύθυνος Chen Xiaoguai.
Η ιδέα για την επιχείρηση, ήρθε στον Chen μετά από έναν μήνα σε κλινική ψυχικής υγείας, όπως λέει. Εκεί δέχθηκε την φροντίδα από ψυχολόγους και άλλους ειδικούς υγείας αλλά, μετά την εξαγωγή του, ένιωσε πως το σύστημα σταμάτησε να του παρέχει την απαραίτητη στήριξη.
«Το πιο σημαντικό πράγμα στην περίπτωσή μου ήταν το να βγω από την σκοτεινή μου πλευρά, με την βοήθεια φίλων που συνάντησα στο νοσοκομείο», λέει ο Chen που παλιότερα εργαζόταν ως μηχανικός. Από τον Φεβρουάριο του 2019 που άνοιξε το μπαρ, οι άνθρωποι έρχονται εδώ «για να μιλήσουν, να κλάψουν, να αράξουν ή απλώς να διαβάσουν τα βιβλία μου», λέει ο Chen. Αρκετοί είναι και οι τακτικοί θαμώνες που, σε πείσμα του πεσιμιστικού θέματος του μπαρ, έχουν σχηματίσει μια ομάδα αλληλοβοήθειας και συζητούν για τα προβλήματά τους.
Το μπαρ προσφέρει μεγάλη γκάμα επιλογών και σε όσους θέλουν να αποφύγουν το αλκοόλ για να μην πέσουν ψυχολογικά. Η επιχείρηση είναι ταυτόχρονα βιβλιοπωλείο και καφετέρια και μπορεί κανείς να απολαύσει το αγαπημένο του χαρμάνι διαβάζοντας βιβλία ψυχολογίας και αυτοβιογραφίες.
Στην Ταϊβάν, η ψυχική υγεία θεωρείται ταμπού και συχνά συνοδεύεται από παρανόηση και στίγμα. «Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να μιλήσουν μόνο στην οικογένειά τους, στους φίλους τους, που δεν μπορούν να τους καταλάβουν στα αλήθεια, ειδικά οι γονείς και οι παλιότερες γενιές, που δεν έχουν ιδέα ούτε και γνώση», λέει ο 28χρονος πρώην μηχανικός, νυν μπάρμαν καθώς ετοιμάζει μια «εξοργιστικά ψημένη» πάπια για έναν από τους θαμώνες (έτσι είναι γραμμένη στον κατάλογο).
Κάποτε ζήτησαν από τον Chen να δημιουργήσει ένα κοκτέιλ για όσους νιώθουν σκλαβωμένοι από την κοινωνία. Έφτιαξε ένα πολύ δυνατό, αδιαφανές μείγμα από βαριά ποτά. «Θέλω να προσελκύω πελάτες από την σκοτεινή πλευρά», λέει ο ίδιος. Φεύγοντας, το βλέμμα πέφτει πάνω στην πόρτα. Μια ερώτηση περιμένει τους θαμώνες που αναχωρούν, γραμμένη φυσικά σε μαύρο φόντο. «Είσαι σίγουρος ότι θες να επιστρέψεις στην πραγματική ζωή;»
σχόλια