Στο μισό μειώθηκε η παιδική θνησιμότητα σε σχέση με το 1990, όμως παρά τη μεγάλη μείωση των θανάτων 19 χιλιάδες παιδιά πέθαιναν κάθε ημέρα, το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τον προηγούμενο χρόνο, σχεδόν 6,6 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, πέθαναν πριν συμπληρώσουν τα πέντε τους χρόνια.
«Πρόκειται για μία θετική τάση. Εκατομμύρια ζωές σώθηκαν. Και μπορούμε να τα πάμε ακόμα καλύτερα. Οι περισσότεροι από τους θανάτους αυτούς μπορούν να αποφευχθούν με απλούς τρόπους, τους οποίους πολλές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει—αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος», δήλωσε ο Άντονι Λέικ, ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν καθώς επήλθαν από ιάσιμες ασθένειες ή αντιμετωπίσιμα περιστατικά. Κυριότερες αιτίες θανάτου των παιδιών ήταν η πνευμονία, η πρόωρη γέννηση, η ασφυξία κατά τον τοκετό, η διάρροια και η ελονοσία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το 45% των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών συνδέεται με τον υποσιτισμό.
Σοκαριστικό είναι το στοιχείο ότι σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών σημειώνονται σε μόλις πέντε χώρες: την Κίνα, την ΛΔ Κονγκό, την Ινδία, τη Νιγηρία και το Πακιστάν. Η Ινδία (22%) και η Νιγηρία (13%) μαζί αντιστοιχούν στο ένα τρίτο και πλέον όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών.
Σε ό,τι αφορά στα βρέφη, επισημαίνεται ότι οι ζωές των περισσότερων θα μπορούσαν να σωθούν αν οι μητέρες και τα βρέφη είχαν πρόσβαση σε κάποιες βασικές υπηρεσίες στον τομέα της υγείας.
Σε ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, τα θλιβερά πρωτεία κατέχει η υποσαχάρια Αφρική, όπου ανά 1.000 γεννήσεις σημειώνονται 98 θάνατοι. Παρουσιάζεται πάντως εντυπωσιακή πρόοδος στο ποσοστό μείωσης των θανάτων.
Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδω.