Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Σταματήστε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Σταματήστε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ Facebook Twitter
0

Το ανώτατο όργανο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τις χώρες να σταματήσουν να πωλούν ή να αποστέλλουν όπλα στο Ισραήλ σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Παρασκευή, το οποίο αποσκοπεί στην πρόληψη των παραβιάσεων των δικαιωμάτων κατά των Παλαιστινίων εν μέσω της έντονης στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ των 47 μελών ψήφισε με 28-6 υπέρ του ψηφίσματος για τις αποστολές όπλων προς το Ισραήλ, με 13 αποχές. Το σαρωτικό μέτρο, το οποίο στοχεύει σε μια σειρά από ισραηλινές ενέργειες, όπως η παρεμπόδιση της πρόσβασης στο νερό και ο περιορισμός των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στις παλαιστινιακές περιοχές, καλεί επίσης τους ανεξάρτητους ερευνητές που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ να αναφέρουν τις αποστολές όπλων, πυρομαχικών και «διπλής χρήσης». αντικείμενα — τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς — που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Δεν είναι δεσμευτικό.

Οι δυτικές χώρες παρουσιάστηκαν διχασμένες, με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και άλλες να αντιτίθενται στο ψήφισμα, αρκετές απείχαν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ψήφισαν υπέρ.

Το Ισραήλ -  κατά καιρούς με τις ΗΠΑ - έχει επικρίνει τακτικά και σφαιρικά το συμβούλιο για την υποτιθέμενη αντι-ισραηλινή του προκατάληψη. Το συμβούλιο έχει εγκρίνει πολύ περισσότερα ψηφίσματα κατά του Ισραήλ για τις ενέργειές του εναντίον των Παλαιστινίων όλα αυτά τα χρόνια παρά εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας. Το συμβούλιο ολοκληρώνει την πρώτη του σύνοδο του έτους, η οποία ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου, με δράση για περισσότερα από 40 ψηφίσματα για θέματα τόσο διαφορετικά όπως τα δικαιώματα του παιδιού, το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόληψη της γενοκτονίας, και καταστάσεις δικαιωμάτων σε χώρες όπως το Σουδάν, η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα.

Το ψήφισμα έρχεται εν μέσω μιας αυξανόμενης εστίασης στις αποστολές όπλων στο Ισραήλ - ιδίως από τον ισχυρότερο υποστηρικτή του, τις ΗΠΑ - καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα που οδήγησε σε δολοφονίες σχεδόν 33.000 Παλαιστινίων που ξεκίνησαν ως απάντηση στις επιθέσεις στο Ισραήλ, από ένοπλους αγωνιστές στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ένδειξη της αγανάκτησης της Ουάσιγκτον με τον χειρισμό της στρατιωτικής εκστρατείας από το Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε αυστηρά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου την Πέμπτη ότι η μελλοντική υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα εξαρτάται από την ταχεία εφαρμογή νέων βημάτων για την προστασία των αμάχων και εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν απείλησε να επανεξετάσει την υποστήριξή του εάν το Ισραήλ δεν αλλάξει την τακτική του και δεν επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Με πληροφορίες ABC, Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ισραήλ ανοίγει τη διάβαση Ερέζ και το λιμάνι του Ασντόντ για βοήθεια προς τη Γάζα

Διεθνή / Μετά την πίεση των ΗΠΑ, το Ισραήλ ανοίγει μία διάβαση για βοήθεια προς τη Γάζα

Το τελεσίγραφο Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Ή αλλάζεις πορεία για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ή οι ΗΠΑ θα αλλάξουν πλεύση σχετικά με τον πόλεμο, φαίνεται ότι ανάγκασε το Ισραήλ να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα Ερέζ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM