Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δεκαπλάσια αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, ανανεώνοντας τις εκκλήσεις για την ενίσχυση του εμβολιασμού ως την καλύτερη άμυνα.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους αναφέρθηκαν σχεδόν 60.000 κρούσματα κοκκύτη στην Ευρώπη σε σύγκριση με περίπου 6.000 το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC. Η νόσος ενέχει υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου για τα βρέφη, ενώ οι ενήλικες μπορεί να ασθενήσουν σοβαρά, ιδίως όσοι έχουν υποκείμενες παθήσεις.
Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική ασθένεια που παρουσιάζει έξαρση κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ωστόσο, ενώ οι μεγαλύτερες επιδημίες μπορούν να συνδεθούν με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού ή φθίνουσα ανοσία στον πληθυσμό, αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στη μειωμένη φυσική ενίσχυση του πληθυσμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
«Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτή την επιδημία κοκκύτη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις ζωές που διακυβεύονται, ιδίως τις μικρές μας», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Άμον. «Τα εμβόλια κατά του κοκκύτη έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά [...]. Έχουμε την ευθύνη, ως γονείς ή ως επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, να προστατεύσουμε την πιο ευάλωτη ομάδα από τις θανατηφόρες επιπτώσεις αυτής της νόσου» πρόσθεσε.
Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ ,Στέλλα Κυριακίδη, έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας σε επαγρύπνηση: «Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας εργαλείο για να βοηθήσουμε να σωθούν ζωές και να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου».
Τι είναι ο κοκκύτης και γιατί πρέπει να προστατεύονται τα βρέφη
Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο για να νοσήσουν όσο και για να καταλήξουν από αυτό τον ιό καθώς σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.
Η προστασία των βρεφών από τον κοκκύτη, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς έμφαση πρέπει να δίδεται ιδιαίτερα στον εμβολιασμό όλων των εγκύων (σε κάθε κύηση και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης) καθώς και των λεχωΐδων που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εκτός από τις μητέρες, συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη.
Τέλος επιβάλλεται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα), η εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης του κοκκύτη όπως και η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κοκκύτη χρήζουν αντιμικροβιακής αγωγής ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.