Σύνοδος Κορυφής: Γιατί η Ελλάδα απέρριψε το προσχέδιο- Τι αναφέρει το κείμενο

Σύνοδος Κορυφής: Γιατί η Ελλάδα απέρριψε το προσχέδιο- Τι αναφέρει το κείμενο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία έπεσε στο «τραπέζι» της Συνόδου Κορυφής νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πρόοδος, καθώς η Ελλάδα απέρριψε το προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε.

Στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες αναφέρεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της», για να διασφαλίσει ότι γίνεται σεβαστή η κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, σύμφωνα με το Politico. 

Όμως, η Ελλάδα απέρριψε το συγκεκριμένο κείμενο και ζήτησε να γίνουν αλλαγές σε αυτό. Το προσχέδιο απορρίφθηκε και από την Κύπρο. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής διακόπηκαν και οι ηγέτες θα επανέλθουν στο ζήτημα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του δείπνου. 

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Τι αναφέρει το προσχέδιο

Το προσχέδιο, σύμφωνα με το Politico, αναφέρει ακόμη ότι αν γίνουν εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στην ανατολική Μεσόγειο, τότε οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «ανοίξει μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και της διευκόλυνσης εμπορίου», όπως και για «διάλογο σε υψηλό επίπεδο» και συνέχεια «στην συνεργασία για τα μεταναστευτικά ζητήματα, σε συνάρτηση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας το 2016».

Το Politico χαρακτηρίζει αυτό το προσχέδιο ως τακτική «καρότο και μαστίγιο», ενώ σημειώνει ότι πολλά από τα σημεία του ήταν ανάμεσα στα βασικά αιτήματα της Άγκυρας. Το προσχέδιο ακόμη ζητά μια «πολυμερή σύνοδο για την ανατολική Μεσόγειο» και καλωσορίζει τα «πρόσφατα βήματα από την Ελλάδα και την Τουρκία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές ενέργειες πρέπει να σταματήσουν και ζητά από την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία, για την επίλυση της διαφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες. Επίσης, το κείμενο στηρίζει την «γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό τον ΟΗΕ, για τη δημιουργία «δικοινοτικής ομοσπονδίας» στο νησί.

Πέτσας: Γιατί απορρίψαμε το προσχέδιο

Το προσχέδιο συμπερασμάτων που παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης δεν έγινε αποδεκτό από την Ελλάδα επειδή δεν ήταν ισορροπημένο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο συμπερασμάτων με τέσσερις πυλώνες, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στην ΕΡΤ. «Πρώτον, έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Δεύτερον, η ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο», είπε αρχικά ο κ. Πέτσας.

«Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι. Το "καρότο"- η οποιαδήποτε βοήθεια όταν η Τουρκία δείξει με συνέπεια και συνέχεια την αποκλιμάκωση. Και το "μαστίγιο", αν η Τουρκία δεν δείξει έμπρακτη διάθεση αποκλιμάκωσης με συνέχεια και συνέπεια», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι αυτοί οι τέσσερις πυλώνες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη- μέλη.

Επισπεύστηκε η συζήτηση για την Τουρκία

Αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο δείπνο των ηγετών η συζήτηση για την Τουρκία, τελικά ο Σαρλ Μισέλ άλλαξε την ατζέντα και το ζήτημα τέθηκε νωρίτερα.

Η κίνηση αυτή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε επειδή δεν θα μπορούσε να υπάρξει ομόφωνη στήριξη για τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, αν πρώτα δεν είχαν αντιμετωπιστεί τα παράπονα της Κύπρου (που είχε θέσει βέτο για το θέμα) για την Τουρκία, σημειώνει το Politico.

Αυτή δεν ήταν η μόνη αλλαγή. Στις Συνόδου Κορυφής υπάρχει σειρά με την οποία μιλούν οι ηγέτες, η οποία σχετίζεται με την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ. Όμως, αυτό άλλαξε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Μετά την Άνγκελα Μέρκελ- που μίλησε πρώτη καθώς την προεδρία έχει η Γερμανία- ο λόγος δόθηκε στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μιλήσουν για τα ζητήματα με την Τουρκία.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον εαυτό του - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Διεθνή / Έλον Μασκ: Έφτιαξε poll για τον ίδιο - «Μαριονέτα Σιωνιστών;» ή «Αντισημιτιστής;», τι απάντησαν όσοι ψήφισαν

Μετά τις αντιδράσεις με τις παρεμβάσεις του υπέρ ακροδεξιών κομμάτων και ότι «μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία», ο δισεκατομμυριούχος έθεσε τέσσερις επιλογές
LIFO NEWSROOM
Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Διεθνή / Λουίτζι Μαντζιόνε: Λαϊκός ήρωας στα μάτια πολλών - Δέχεται χρήματα και γράμματα μέσα από τη φυλακή

Οι αρχές καταδικάζουν την υποστήριξη που λαμβάνει ο Μαντζιόνε, με την Επίτροπο της NYPD, Jessica Tisch, να δηλώνει: «Η γιορτή υπέρ ενός ψυχρού εγκλήματος είναι σοκαριστική και αποτρόπαιη»
LIFO NEWSROOM