Για τις φονικές πυρκαγιές που μαίνονται στο Λος Άντζελες σχεδόν εδώ και μία εβδομάδα, μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης.
Μέχρι σήμερα τουλάχιστον 16 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 13 ακόμη αγνοούνται. Οι πυροσβέστες στο Λος Άντζελες δίνουν μάχη για πέμπτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο προκειμένου να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα, ωστόσο το απόγευμα του Σαββάτου οι άνεμοι ενισχύθηκαν εκ νέου, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ο κ. Συνολάκης σχολιάζοντας τον πύρινο αυτό εφιάλτη, αναφέρθηκε αρχικά στους ανέμους. «Αυτοί οι άνεμοι ήταν με ταχύτητες που έφταναν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσει μία πυρκαγιά γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα», εξήγησε αρχικά.
«Ήταν τόσες οι εστίες φωτιάς που δεν υπήρχε νερό που να μπορούσε να τις σβήσει, αλλά ακόμα και να υπήρχε οι ταχύτητες ήταν τέτοιες που η πυρκαγιά έριχνε μπροστά σπίθες περίπου σε απόσταση ένα με δύο χιλιόμετρα» συνέχισε, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα και στη βλάστηση με την οποία είναι καλυμμένα τα σπίτια στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Το ζητούμενο είναι το σπίτι σχεδόν να μη φαίνεται για να έχει ιδιωτικότητα. Αυτό λοιπόν δεν βοηθάει καθόλου. Ο καινούργιος Οικοδομικός Κανονισμός στην Καλιφόρνια, που ξεκίνησε από το 2008 και μετά, έχει πάρα πολύ αυστηρές απαιτήσεις για τα κτίρια και τα σπίτια τα οποία είναι στην περιοχή αυτή που είναι στο όριο μεταξύ δάσους και πόλης», συμπλήρωσε.
Τέλος, τόνισε πως «για το 50 % των πυρκαγιών στην Αμερική, κανένας δεν γνωρίζει και δεν βγαίνει ποτέ συμπέρασμα ακριβώς πώς ξεκινήσανε».
Συνολάκης: «Πρέπει να προετοιμαστούμε και στην Ελλάδα»
Και στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες φωτιές λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη. «Πρέπει να προετοιμαστούμε και ένα κομμάτι της προετοιμασίας είναι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι, πρέπει σε μερικές περιοχές να θάψουμε τα καλώδια. Πρέπει σε μέρες που έχουμε υψηλό κίνδυνο να σταματήσει η ηλεκτροδότηση γιατί αν σταματήσει, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε σπίθες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αλλά σε αυτό το πράγμα εθελοτυφλούμε. Όταν γίνει μία μεγάλη πυρκαγιά στην Ελλάδα, πάντα το πρώτο πράγμα είναι να ψάχνουμε για εμπρησμό, αλλά υπάρχουν κι άλλοι. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι», κατέληξε.