Τα μαργαριτάρια που φοράει η Κάμαλα Χάρις, σε σημαντικές στιγμές της διαδρομής της, αποτελούν κάτι παραπάνω από ένα κόσμημα.
Πέρυσι τον Αύγουστο, η Κάμαλα Χάρις αποδέχθηκε το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για να είναι υποψήφια αντιπρόεδρος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Στην ομιλία της αναφέρθηκε στις γυναίκες που έδωσαν τη μάχη για την ψήφο αλλά και στις γυναίκες της οικογένειάς της που την μεγάλωσαν. «H μητέρα μου, εμφύσησε στην αδερφή Μάγια και σε εμένα τις αξίες που πρεσβεύουμε», είπε. «Μας έμαθε να βάζουμε πρώτα την οικογένεια. Τόσο αυτή που γεννηθήκαμε, όσο και αυτή που επιλέξαμε», πρόσθεσε και συνέχισε. «Η οικογένεια είναι η αγαπημένη μου Alpha Kappa Alpha».
Η Alpha Kappa Alpha είναι μία από τις παλαιότερες γυναικείες αδελφότητες Αφροαμερικανίδων στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η ηθοποιός Φιλίσια Ρασάντ και η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου - το έργο της οποίας άσκησε μεγάλη επιρροή στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.
Η Χάρις έγινε μέλος της ΑΚΑ το 1986, όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια. Ωστόσο η αφιέρωσή της στην αδελφότητα δεν τελείωσε μαζί με τις σπουδές της. Ανέπτυξε φιλία με πολλά μέλη της που την ενθάρρυναν να πάρει μέρος στη διεκδίκηση του χρίσματος, κάνοντας παράλληλα δωρεές ύψους 19,08 δολαρίων, μία αναφορά στο έτος 1908 που ιδρύθηκε η ΑΚΑ.
Το κολιέ με τα μαργαριτάρια που φόρεσε κατά την αποδοχή του χρίσματος αποτελούσε μία απόδειξη της σύνδεσής της με την αδελφότητα. «Το κολιέ με τα μαργαριτάρια εξέφραζε την αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της αδελφότητας», ανέφερε η Γκλέντα Γκλόβερ, πρόεδρος της ΑΚΑ, στο Vanity Fair το 2020. «Ήταν μία σπουδαία στιγμή για την ΑΚΑ. Για τους Αφροαμερικανούς. Για τις γυναίκες. Είτε φοράει τα μαργαριτάρια είναι όχι, αποτελεί έμπνευση.»
Η Χάρις συχνά φορούσε μαργαριτάρια σε σημαντικά γεγονότα, όπως κατά την αποφοίτησή της, ή κατά την ορκωμοσία της το 2017, ως γερουσιαστής της Καλιφόρνιας. Γι' αυτό τον λόγο εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες φόρεσαν μαργαριτάρια κατά την ορκωμοσία της, πριν από μερικές ημέρες. Η σχετική ομάδα στο Facebook αριθμούσε πάνω από 470.000 μέλη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Town&Country, τα μαργαριτάρια αποτελούν σύμβολο της ΑΚΑ εδώ και δεκαετίες. Οι ιδρύτριες της ΑΚΑ αναφέρονται ως «Είκοσι Μαργαριτάρια» και σε κάθε νέο μέλος προσφέρεται ένα σήμα με είκοσι πέρλες. Στα αρχεία του Εθνικού Μουσείου Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού (NMAAHC), υπάρχουν 15 σήματα, μενταγιόν, μετάλλια και καρφίτσες που αποκτήθηκαν το 2011 μαζί με άλλα υλικά της ΑΚΑ. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Λόρενς Ρος, οι αδελφότητες Αφροαμερικανών αναδύονται περίπου το 1906.
Η δημιουργία τους συνδέεται με την άποψη πως «το πανεπιστήμιο παύει να είναι ένα μέρος όπου εκπαιδεύεται η ελίτ (...) και μετατρέπεται σε ένα κομμάτι της κοινωνικής και οικονομικής κινητικότητας στην κοινωνία». Οι αδελφότητες αυτές αποτελούσαν ευθύνη για τα μέλη τους, ενώ τους προσέφεραν την αίσθηση του ανήκειν. «Οι μαύροι (...) καταλάβαιναν πως δεν βρίσκονται στα πανεπιστήμια μόνο χάρη στα ατομικά τους χαρακτηριστικά. Είχαν την ηθική ευθύνη, όχι μόνο να πάρουν πτυχίο για τους εαυτούς τους, αλλά και για να εμπλουτίσουν την κοινότητά τους», λέει ο Ρος.
Με πληροφορίες από Smithsonian/Vogue