Σύμφωνα με τα στοιχεία 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα (όπως ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ή της οικογένειας του Κινέζου προέδρου Ζι Τζινπίνγκ, Άραβες εμίρηδες κλπ), πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα Panama Papers.
Στη δίνη των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, βρίσκεται και η Κύπρος όπως μεταδίδει σήμερα ο Φιλελεύθερος.
Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας υπήρξαν διαδρομές χρημάτων από υπεράκτιες εταιρείες και από το νησί. Στα 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, στα οποία αναγράφονται τα ονόματα εκατοντάδων ανθρώπων, με καταθέσεις σε offshore εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Αρχεία, υπάρχουν εταιρείες που συνδέονται με προέδρους και πρωθυπουργούς κρατών καθώς και με γνωστά ονόματα της πολιτικής, οικονομικής αλλά και αθλητικής ζωής. Στοιχείο πρώτο της εμπλοκής της Κύπρου στο σκάνδαλο «Panama Papers» αποτελεί το γεγονός ότι η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca διατηρεί γραφεία και στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Mossack Fonseca, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις χώρες που χρησιμοποιεί η δικηγορική εταιρεία ως φορολογικό παράδεισο.
Mέχρι τώρα είναι γνωστό πως εμπλέκονται πάνω από 200 χώρες και περιοχές στο δαιδαλώδες μονοπάτι των offshore, αλλά η πλήρης λίστα με όλα τα ονόματα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε περίπου ένα μήνα.
Τα Wikileaks δημοσίευσαν έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει αναλυτικά το δίκτυο των εμπλεκόμενων χωρών. Σε αυτό υπάρχουν δεδομένα για 223 εταιρείες στην Ελλάδα και 3636 εταιρείες στην Κύπρο. Ωστόσο δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τα στοιχεία αυτά.
#Greece #PanamaPapers:223 companies, 64 clients, 285 shareholders https://t.co/xDSw8NJVm3 pic.twitter.com/ghRbyke3cW
— WikiLeaks (@wikileaks) April 4, 2016