Η πρωτοφανής σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στο όρος Αγκούνγκ, ιερό βουνό και ενεργό ηφαίστειο στο Μπαλί της Ινδονησίας, κάνει τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η έκρηξή του είναι απλώς «θέμα ωρών», εκτίμηση που επιβεβαιώνεται και από το Κέντρο Ηφαιστειολογίας της Ινδονησίας.
Σχεδόν 60.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τις τελευταίες ημέρες, με την επικίνδυνη ζώνη να έχει οριστεί σε ακτίνα 9 με 12 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο.
«Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν καταγράψει τόσο έντονη σεισμική δραστηριότητα στο όρος Αγκούνγκ» ανέφερε στην εφημερίδα Guardian ο Devy Kamil Syahbana, σεισμολόγος στο Κέντρο Ηφαιστειολογίας της χώρας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες, τη Δευτέρα σημειώθηκαν 844 ηφαιστειακοί σεισμοί, ενώ μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης είχαν καταγραφεί 300 με 400.
«Πρέπει να δώσουμε προσοχή γιατί αυτού του είδους οι σεισμοί καταδεικνύουν την κίνηση του μάγματος και αυξάνουν την πιθανότητα μίας έκρηξης» πρόσθεσε ο Syahbana.
Το όρος απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τις κύριες τουριστικές περιοχές Κούτα και Σεμινιάκ, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν επηρεαστεί. Το αεροδρόμιο της περιοχής λειτουργεί κανονικά ενώ οι αρχές έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο έκρηξης και της επακόλουθης απελευθέρωσης ηφαιστειακής στάχτης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ των χωρών που έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας τους τουρίστες για τη δραστηριότητα του Αγκούνγκ.
Το συγκεκριμένο ηφαίστειο είναι ένα από τα πολλά ενεργά ηφαίστεια που συγκροτούν το λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς», ένα τόξο ηφαιστείων στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας και στον Ειρηνικό ωκεανό.
Υπενθυμίζεται ότι το Αγκούνγκ εξερράγη για τελευταία φορά το 1963, προκαλώντας το θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων.
Με πληροφορίες από Guardian