Την κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητήσει σήμερα η ΕΕ

Την κατάσταση στην Ουκρανία θα συζητήσει σήμερα η ΕΕ Facebook Twitter
EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει σήμερα την κατάσταση στην Ουκρανία, ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για την ευρωπαϊκή διπλωματία, συνώνυμο με την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι υποδαυλίζει στη χώρα εμφύλιο πόλεμο.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της 18ης συνόδου ΕΕ- Ουκρανίας. Μια συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα.


Εκτός από μια σειρά οικονομικών συμφωνιών που πρέπει να επικυρωθούν, πολλά είναι τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων: η απελευθέρωση της βίζας για τους Ουκρανούς, «η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων» με τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς που προτίθεται να λάβει το Κίεβο και οι συμφωνίες του Μινσκ.


Οι ρωσο-ουκρανικές συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2015 υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας και είχαν στόχο να τερματιστεί ο εμφύλιος που είχε ξεσπάσει δέκα μήνες νωρίτερα στην Ουκρανία. Πλέον καμία από τις δύο πλευρές δεν τις τηρεί.


Οι Δυτικοί κατηγορούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους ρωσόφωνους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία οι οποίοι αμφισβητούν την εξουσία του Κιέβου, κυρίως στην επαρχία Ντονμπάς, κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα. Η σύγκρουση μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων ανταρτών έχει προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 10.000 ανθρώπων σε διάστημα δυόμιση ετών.


Στη διάρκεια της συνόδου των Βρυξελλών «πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατάσταση στο Ντονμπάς, στη ρωσική επιθετικότητα, στην παράταση των κυρώσεων», είχε δηλώσει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. «Πρέπει να αναγκάσουμε τη Ρωσία να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Γι' αυτό χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους φίλους μας και τους εκπροσώπους των ΗΠΑ», πρόσθεσε.


Σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, «είναι προφανές ότι οι αυτονομιστές στην Ουκρανία είναι σε θέση να συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χάρη στην πολύ ισχυρή υποστήριξη που έρχεται από το εξωτερικό της χώρας (...) Η Ρωσία φέρει ιδιαίτερη ευθύνη».


Μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επέβαλαν βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Το θέμα της παράτασής τους μετά τον Ιανουάριο του 2017 θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στα μέσα Δεκεμβρίου. Όμως σίγουρα θα αναφερθεί και σήμερα, ειδικά μετά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και πέντε Ευρωπαίων ηγετών την προηγούμενη εβδομάδα από το Βερολίνο για τη διατήρηση των κυρώσεων, αν δεν γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες του Μινσκ.

Φοβούμενος ότι ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, θα φανεί πιο διαλλακτικός προς τον Πούτιν, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον τελευταίο να εργαστεί για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης πριν από το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο.


Στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης υπάρχει και το θέμα του φυσικού αερίου και η διασφάλιση της διέλευσής του από την Ουκρανία, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ- Ουκρανίας. Η συμφωνία έχει επικυρωθεί από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, όμως η εφαρμογή της απειλείται από το «όχι» των Ολλανδών στο σχετικό δημοψήφισμα του Απριλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM