Σύμφωνα με την Sociedad Española de Fertilidad (SEF) το 40% όλων των περιπτώσεων ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Ευρώπη καταγράφονται στην Ισπανία.
Η Φρανσίνα Ίσλας είναι μια από τις γυναίκες που κατάφεραν να εκπληρώσουν την επιθυμία τους να γίνουν μητέρες. Σήμερα είναι 43 ετών. Αποφάσισε να παντρευτεί και να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια μετά τα 35. «Δεν είχα κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά δεν ήθελα να χάσω άλλο χρόνο. Βρήκα μια κλινική στη Μαδρίτη, ώστε να μείνω έγκυος σύντομα».
Από τα 35 έτη η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται σημαντικά. Ολοένα περισσότερες Ισπανίδες θέλουν να αποκτήσουν παιδί, όταν πρώτα έχουν κατοχυρώσει οικονομική ασφάλεια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 9% των γεννήσεων στην Ισπανία είναι αποτέλεσμα θεραπειών γονιμότητας, οι οποίες είναι φθηνότερες σε σχέση με τη Γερμανία. Έτσι στον προσοδοφόρο χώρο των κέντρων γονιμότητας πρόσφατα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και διεθνείς επενδυτές.
Επενδύσεις στην επιθυμία απόκτησης μωρού
Το 2023 η Allied Market Research αναμένει κέρδη στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής ύψους 27,5 δις ευρώ και ετήσια αύξηση του τζίρου κατά 9% με 10%. Στην Ισπανία λειτουργούν σήμερα περίπου 300 κλινικές που εξειδικεύονται στην τεχνητή γονιμοποίηση. Επίσης έχουν εμφανιστεί και εταιρείες startup όπως η Woom, η οποία διαθέτει στην αγορά εφαρμογή για τον υπολογισμό της γυναικείας γονιμότητας. Την ίδια ώρα κλινικές γονιμότητας συγχωνεύονται ή εξαγοράζονται από επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας όπως οι εταιρείες CVA, Advent και Cinven.
H υπογονιμότητα είναι παγκόσμιο πρόβλημα, ωστόσο στην Ισπανία κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν λιγότερα παιδιά από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ίσλας αποτελεί μια από τις ιστορίες επιτυχίας της ισπανικής αναπαραγωγικής ιατρικής. Η εγκυμοσύνη της ήταν επιτυχής με την πρώτη προσπάθεια και τώρα είναι περήφανη μητέρα ενός αγοριού δύο ετών και ενός πεντάχρονου κοριτσιού. Αυτή η επιτυχία έχει να κάνει και με τα υψηλά τεχνολογικά στάνταρ και την τεχνογνωσία των Ισπανών στον τομέα.
Ένα μωρό στις διακοπές…
Και οι άγαμοι αλλά και οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να εκπληρώσουν στην Ισπανία την επιθυμία τους για οικογένεια. Για τον λόγο αυτό πολλοί Γερμανοί πηγαίνουν στην Ισπανία, για να αποκτήσουν ένα παιδί στον παράδεισο των διακοπών. Σε πόλεις όπως η Βαρκελώνη ή το Αλικάντε, όπου δραστηριοποιείται η Grupo UR, μια από τις μεγαλύτερες κλινικές στον τομέα, παρατηρείται ήδη το φαινόμενο του «τουρισμού απόκτησης παιδιού». Μάλιστα ξενοδοχεία και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών προσφέρουν σχετικά πακέτα προσφορών. Πολλές κλινικές βοηθούν τα ζευγάρια από το εξωτερικό να προγραμματίσουν τη διαμονή τους και συνεργάζονται με ξενοδοχεία.
Το κόστος της τεχνητής γονιμοποίησης κυμαίνεται από 1.000 έως 10.000 ευρώ. Στις νεότερες γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας το ισπανικό κράτος καλύπτει μέρος του κόστους. Η επιλογή φύλου απαγορεύεται στην Ισπανία.
Η Ισπανία έχει γίνει, τέλος, τόσο ελκυστική σε επενδυτές και ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί και για έναν επιπλέον λόγο. Εδώ δεν υπάρχει κοινωνικός στιγματισμός, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρείται απλώς μια θεραπεία. Αν και η Εκκλησία έχει άλλη άποψη, η κοινωνία την αποδέχεται χωρίς ενδοιασμούς. Η δε συζήτηση σχετικά με βιοηθικά ζητήματα γύρω από τη δωρεά σπέρματος, ωαρίων ή εμβρύων δεν απασχολεί έντονα την ισπανική κοινωνία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ