Τουρκία: 311 συλλήψεις για «τρομοκρατική προπαγάνδα» κατά της επίθεσης στη Συρία

Τουρκία: 311 συλλήψεις για «τρομοκρατική προπαγάνδα» κατά της επίθεσης στη Συρία Facebook Twitter
0

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση περισσότερα από 300 άτομα, κατηγορώντας τα ότι έκαναν «τρομοκρατική προπαγάνδα» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της επίθεσης που διεξάγει η Άγκυρα εναντίον μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων στη βορειοδυτική Συρία.

Από τις 20 Ιανουαρίου, «έχουν τεθεί υπό κράτηση 311 άτομα που έκαναν τρομοκρατική προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με την επιχείρηση στο Αφρίν», αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Η Τουρκία διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου στην περιοχή του Αφρίν (βορειοδυτική Συρία) επίθεση εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας «Μονάδες προστασίας του λαού» (YPG), η οποία χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, αλλά είναι σύμμαχος της Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις συλλήψεις, όμως οι αρχές είχαν πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα πολλές συλλήψεις σε όλη τη χώρα, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ζουν πολλοί Κούρδοι.

Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του HDP, έχουν συλληφθεί επίσης αφότου άρχισε αυτή η επίθεση της Άγκυρας, στην οποία έχει δοθεί η ονομασία «Κλάδος ελαίας».

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το HDP ζητεί από τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει αμέσως δράση για να βάλει ένα τέλος» στην τουρκική επιχείρηση, η οποία χαρακτηρίζεται «εισβολή».

Αξιωματούχος του HDP δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως 209 μέλη του έχουν συλληφθεί από τις 20 Ιανουαρίου για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «υποκίνηση μίσους».

Μη κυβερνητικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ελευθερία της έκφρασης. Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τουρκικές αρχές δεν ανέχονται την κριτική.

Μετά την έναρξη της επιχείρησης στο Αφρίν, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για εθνική ενότητα και δήλωσε πως όσοι ενδεχομένως θα διαδηλώσουν εναντίον της επίθεσης θα πληρώσουν «πολύ υψηλό τίμημα».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανικές εκλογές: Ξεκάθαρη νίκη για το CDU αλλά δεν φτάνει τα αποτελέσματα της εποχής Μέρκελ

Διεθνή / Γερμανικές εκλογές: Ξεκάθαρη νίκη για το CDU αλλά δεν φτάνει τα αποτελέσματα της εποχής Μέρκελ

Tο εκλογικό αποτέλεσμα των Χριστιανοδημοκρατών είναι πολύ χαμηλότερο από τις επιδόσεις του κόμματος υπό την ηγεσία της πρώην επί μακρόν ηγέτιδας και καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
LIFO NEWSROOM