ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο από τις 12 Οκτωβρίου

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο από τις 12 Οκτωβρίου Facebook Twitter
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο από τις 12 Οκτωβρίου
0

Με ένα εξασέλιδο κείμενο με τον τίτλο «Τα βήματα κλιμάκωσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος από τις 12 Σεπτεμβρίου» το τουρκικό ΥΠΕΞ παραθέτει τη δική του εκδοχή για την ένταση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στο αρχείο των έξι σελίδων παρατίθενται οι υποτιθέμενες κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης που προκαλεί η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

Στο έγγραφο δε, το τουρκικό ΥΠΕΞ παραθέτει και σχετικές φωτογραφίες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  «Το Oruc Reis έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 για εργασίες ρουτίνας και ανεφοδιασμού.

Μαζί με το Oruc Reis, επέστρεψαν και τα πλοία του Ναυτικού μας, που το συνόδευαν για σκοπούς αυτοάμυνας, επίσης σε πρόγραμμα συντήρησης.

Αμέσως μετά την επιστροφή του Oruc Reis, η Ελλάδα ανέπτυξε ναυτικές δυνάμεις στο νησί του Καστελόριζου στις 13 Σεπτεμβρίου 2020. Διάφορες δυνάμεις εξακολουθούν να σταθμεύουν στο Καστελόριζο από τότε».

Συνεχίζει δε με αναφορά στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Δυτική Θράκη Ελλάδας και ΗΠΑ, από 14ως 18 Σεπτεμβρίου, όπου ζει η τουρκική μειονότητα της Ελλάδας.

Επόμενη αναφορά είναι η 15η Σεπτεμβρίου, οπότε και όπως αναφέρει η Ελλάδα εξέδωσε NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο, η οποία «βρίσκεται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Η Άγκυρα επισημαίνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέσα και γύρω από το νησί της Λήμνου στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2020, ενώ μάλιστα και το συγκεκριμένο νησί θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο.

Στη συνέχει κάνει αναφορά σε εναέριες ασκήσεις γύρω από τα αποστρατικοποιημένα νησιά της Χίου, της Κω αλλά και της Ρόδου, ενώ επισημαίνει ότι εξέδωσε και ΝΟΤΑΜ (A2735/20) για ασκήσεις μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 2020.

Ακολουθεί η 1η Οκτωβρίου, οπότε και η Ελλάδα ανακοίνωσε πως θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές νότια του Καστελόριζου, η μία στις 6 Οκτωβρίου του 2020 και η άλλη στις 8 Οκτωβρίου 2020.

«Η Ελλάδα εκδίδει διαρκώς ναυτικές προειδοποιήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, οι οποίες αφορούν μια μακρά περίοδο καθώς και μια μεγάλη περιοχή του διεθνούς εναέριου χώρου. Αυτή τη φορά ανακοινώθηκε μια άλλη NOTAM (A2931 / 20) για δραστηριότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων με πυρά σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ 11 Νοεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου 2020» επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Λίγες μέρες αργότερα, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, στις 8 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε μια ακόμα  άσκηση για πυρά στη Λέσβο «καλύπτοντας μια περιοχή που βρίσκεται ακριβώς έξω από την Τουρκία».


«Σε ακόμη μια παραβίαση της αποστρατικοποιημένης κατάστασης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ανακοινώθηκαν ασκήσεις στις 9 Οκτωβρίου, για 12-16 Οκτωβρίου στο νησί της Χίου, ενώ το ίδιο ισχύει και για το νησί της Λέσβου την ίδια περίοδο» υπογραμμίζει η Τουρκία.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η Ελλάδα «μαζί με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του καθεστώτος αποστρατικοποίησης, παραβιάζει και τη συμφωνία της Αθήνας του 1988, η οποία προβλέπει πως και οι δύο χώρες θα απέχουν από τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων σε εθνικές και θρησκευτικές ημέρες».

Στο ίδιο πνεύμα, το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα άρχισε και πάλι να προκαλεί ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την έκδοση νέας NOTAM για στρατιωτικές δραστηριότητες μεταξύ 13-18 Οκτωβρίου, την περίοδο που το Oruc Reis θα πραγματοποιεί τις δραστηριότητές του στην ευρύτερη περιοχή (12-22 Οκτωβρίου 2020).


Καταλήγοντας δε, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «Επιπλέον, έχει αναφερθεί ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει μη επανδρωμένα οχήματα από το Ισραήλ,, προκειμένου να τα αναπτύξει στην περιοχή.

Είναι πλέον προφανές ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τα απώτερα κίνητρα της Ελλάδας κατά την παραμονή των διερευνητικών συνομιλιών.»

Δείτε αναλυτικά το τουρκικό έγγραφο ΕΔΩ.

Διεθνή
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να λήξει τον πόλεμο σε Γάζα και Λίβανο μέχρι τη λήξη της θητείας του

Διεθνή / Ο Άντονι Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να λήξει τον πόλεμο σε Γάζα και Λίβανο μέχρι τη λήξη της θητείας του

«Θα επιμείνουμε στις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και στον Λίβανο, καθώς και για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή» επισήμανε ο Άντονι Μπλίνκεν
LIFO NEWSROOM
Η Ιρλανδία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία - Συντάσσεται με τη Νότια Αφρική και προσφεύγει στη Χάγη

Διεθνή / Η Ιρλανδία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία - Συντάσσεται με τη Νότια Αφρική και προσφεύγει στη Χάγη

Το ιρλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια μη δεσμευτική πρόταση που συμφωνεί ότι «η γενοκτονία διαπράττεται μπροστά στα μάτια μας από το Ισραήλ στη Γάζα».
LIFO NEWSROOM
«Χρησιμοποιούνται σαν ταξί»: Η αλματώδης αύξηση των ιδιωτικών πτήσεων εκτοξεύει τις εκπομπές που θερμαίνουν το κλίμα

Διεθνή / «Χρησιμοποιούνται σαν ταξί»: Η αλματώδης αύξηση των ιδιωτικών πτήσεων εκτοξεύει τις εκπομπές που θερμαίνουν το κλίμα

Μεταξύ 2019 και 2023, παρακολουθήθηκαν σχεδόν 19 εκατομμύρια πτήσεις από περίπου 25.000 ιδιωτικά αεροσκάφη, με πολλά από αυτά να πραγματοποιούν διαδρομές κάτω των 500 χιλιομέτρων
LIFO NEWSROOM
Πόσα έβγαλαν σε μία μέρα οι 5 πλουσιότεροι επιχειρηματίες από την νίκη του Τραμπ

Διεθνή / Αυτοί οι 5 δισεκατομμυριούχοι έβγαλαν εξωφρενικά κέρδη από τη νίκη του Τραμπ

«Ζαλίζουν» τα κέρδη που αποκόμισαν πέντε από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου τα τελευταία 24ωρα, καθώς η Wall Street έκανε «ράλι», έπειτα από την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, που εκτιμάται ότι θα φέρει οικονομική ευημερία
LIFO NEWSROOM
Nissan: Κάνει 9.000 απολύσεις στο πλαίσιο σχεδίου «έκτακτης ανάγκης»

Διεθνή / Η Nissan κάνει 9.000 απολύσεις λόγω της απειλής από τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα

Η Nissan αναγκάστηκε να λάβει «επείγοντα μέτρα», καθώς ο ανταγωνισμός από τις κινεζικές εταιρίες στον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων βάζει «δύσκολα» στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες 
LIFO NEWSROOM