Εξελίξεις οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν κάπως το σκηνικό στο Κυπριακό, αλλά σίγουρα δεν θα επαναφέρουν τα εμπλεκόμενα μέρη πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η προσοχή όλων είναι στραμμένη προς την κατεύθυνση της Αμμοχώστου, προκειμένου να διαφανούν οι προθέσεις της Τουρκίας μετά τις επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις και διαρροές. Από την άλλη, η Λευκωσία βρίσκεται σε αναμονή της ετοιμασίας της έκθεσης του Έσπεν Μπαρθ Άιντε για την πορεία των συνομιλιών σε σχέση με τις «καλές υπηρεσίες».
Η κυπριακή κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα της Αμμοχώστου πάνω σε δύο άξονες: Πρώτον εμφανίζεται έτοιμη για διάλογο με την τουρκική πλευρά για το άνοιγμα της πόλης στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και στα πλαίσια μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεύτερον, ετοιμάζει τις δικές της διπλωματικές κινήσεις προκειμένου να ανατρέψει τα επικοινωνιακού χαρακτήρα παιχνίδια της Άγκυρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα των ΗΕ για να επιστρέψουν εκεί οι νόμιμοι κάτοικοι». Ερωτηθείς αν το υπόμνημα που παραθέτουμε είναι αρκετό να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι η κίνηση αυτή δεν είναι κίνηση καλής θέλησης, ο κ. Κασουλίδης είπε «νομίζω ναι», προσθέτοντας ότι η θέση μας είναι βασισμένη «σε σωρεία ψηφισμάτων, ετησίων εκθέσεων του ΓΓ, ψηφισμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολλών άλλων αποφάσεων και πιθανόν να υπάρχει δήλωση Προέδρου Συμβουλίου Ασφαλείας μακριά στο παρελθόν με αφορμή επέκταση της κατοχής στην περιφραγμένη πόλη».
Ερωτηθείς αν θα επανέλθει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για άνοιγμα των Βαρωσίων και παράλληλα να επιτραπεί το απευθείας εμπόριο των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ, ο Υπουργός είπε ότι «μελετούμε την επανέναρξη της συζήτησης για μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης το οποίο θα προνοεί επιστροφή νόμιμων κατοίκων υπό τη διοίκηση ΗΕ».
Ερωτηθείς αν εκτιμά πως υπάρχει συνολικό πακέτο δράσεων από τα κατεχόμενα σε συνεννόηση με την Τουρκία κι αν αυτό αποτελεί το σχέδιο β' της Τουρκίας, ο κ. Κασουλίδης είπε «δεν γνωρίζω, πιστεύω ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν». Πρόσθεσε ότι «αυτό που περιλαμβάνει σίγουρα το σχέδιο β' είναι εγκατάλειψη της βάσης όπως την καθορίζει το ψήφισμα 1251 των ΗΕ, καθώς και συζήτηση με βάση τη λύση δύο κρατών ή τη συνομοσπονδία. Υποπτεύομαι ότι το σχέδιο γ' είναι η προσάρτηση των κατεχομένων».
Συγκεκριμένες ενέργειες
«Η κυβέρνηση ετοιμάζει πολύ συγκεκριμένες ενέργειες σε σχέση με το θέμα της Αμμοχώστου και όχι μόνο», είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σχολιάζοντας πληροφορίες στον τουρκοκυπριακό Τύπο για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στα ΗΕ, υπογράμμισε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τα αισθήματα και τις επιθυμίες του κόσμου για επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την επιθυμία του κόσμου για επιστροφή στα σπίτια του. Κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί επικοινωνιακά παιγνίδια για να προωθήσει κάποιες άλλες επιδιώξεις σε βάρος της επιθυμίας του κόσμου για επιστροφή στις πατρογονικές του εστίες». Εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των ΗΕ καθώς «είναι πολύ συγκεκριμένες οι πρόνοιες (στα ψηφίσματα), ειδικότερα για την περίκλειστη πόλη, ότι πρέπει να επιστραφεί στα ΗΕ, να μπορούν να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι». Επεσήμανε, εξάλλου, ότι αν η Τουρκία προχωρούσε σε μια τέτοια ενέργεια, εφαρμογής των ψηφισμάτων των ΗΕ, αυτό θα αποτελούσε «ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση».
πηγή: Φιλελεύθερος - φωτογραφίες: ΑΠΕ/ ΜΠΕ
σχόλια