Ως ήρωα υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης τον Χακίμ Αλ Αραϊμπι, τον διεθνή παίκτη του Μπαχρέιν που απελευθερώθηκε από τη φυλακή της Ταϊλάνδης.
Ο 25χρονος πρόσφυγας περπάτησε μέσα από τις πύλες του αεροδρομίου και ήρθε αντιμέτωπος με μια ομάδα υποστηρικτών του που φορούσαν μπλουζάκια με το όνομά του, καθώς και πλήθος μέσων ενημέρωσης, φίλων και υποστηρικτών.
Ο πρόσφυγας που έχει ζήσει στην Αυστραλία για πέντε χρόνια, απελευθερώθηκε από φυλακή της Ταϊλάνδης τη Δευτέρα μετά από 76 ημέρες φυλάκισης. Η απόφαση από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης και τα δικαστήρια για την απελευθέρωσή του έθεσε τέλος στις προσπάθειες του Μπαχρέιν να επιστρέψει εκεί ο αντιφρονούντας αθλητής.
Ο Χακίμ Αλ Αραϊμπι δέχτηκε τις αγκαλιές φίλων και υποστηρικτών του πριν κάνει μια σύντομη δήλωση. «Είναι εκπληκτικό να βλέπω όλους τους ανθρώπους εδώ και όλο τον λαό της Αυστραλίας και όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να με στηρίζουν. Θέλω μόνο να ευχαριστήσω την αυστραλιανή κυβέρνηση και τον αυστραλιανό λαό»
Η αυστραλιανή κυβέρνηση, η FIFA και πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκφράσει την ανησυχία τους και ζήτησαν την επιστροφή στην Αυστραλία του παίκτη, που αγωνίζεται σ' έναν ημι-επαγγελματικό σύλλογο της Μελβούρνης, ενώ είναι πρώην διεθνής με την εθνική ομάδα του Μπαχρέιν.
Τελικά οι πιέσεις απέδωσαν και ο γενικός εισαγγελέας της ασιατικής χώρας απέρριψε το αίτημα του Μπαχρέιν.
Το κράτος του Κόλπου επιδίωκε την έκδοσή του από την Ταϊλάνδη, με τον ισχυρισμό ότι είχε σημαντικό ρόλο στις διαμαρτυρίες, οι οποίες είχαν ξεσπάσει στη χώρα στο πλαίσιο της αραβικής άνοιξης, ενώ ο ίδιος έχει ζητήσει και έχει πάρει πολιτικό άσυλο στην Αυστραλία.
Ο Αραϊμπι, ο οποίος έφυγε από το Μπαχρέιν το 2014, προτού λάβει μόνιμη κατοικία στην Αυστραλία, όπου έπαιξε για τη Βέιλ της Μελβούρνης, συνελήφθη με ένταλμα της Ιντερπόλ που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του Μπαχρέιν. Ο Αραΐμπι βασανίστηκε από τις αρχές του Μπαχρέιν λόγω των πολιτικών δραστηριοτήτων του αδελφού του κατά την αραβική άνοιξη του 2011, σύμφωνα με έκθεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νέα Υόρκη.
Οι αρχές του Μπαχρέιν αρνούνται τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια. Ο Αραϊμπι καταδικάστηκε για βανδαλισμό αστυνομικού τμήματος στο Μπαχρέιν και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών ερήμην. Αρνείται το αδίκημα, λέγοντας ότι έπαιζε σε τηλεοπτικό αγώνα ποδοσφαίρου κατά τη στιγμή του υποτιθέμενου βανδαλισμού. Τελικά το δικαστήριο της Μπανγκόνγκ υιοθέτησε την εισήγηση του γενικού εισαγγελέα της χώρας και απέρριψε το αίτημα του Μπαχρέιν, ανοίγοντας, επιτέλους, την πόρτα της ελευθερίας στον Αλ Αραϊμπί.
σχόλια