Υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ

Υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ Facebook Twitter
0

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. 

Ο Στουμπ είναι ο δεύτερος κεντροδεξιός υποψήφιος που θέτει υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

Σε επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σημειώνει ότι είναι ένας «δεδηλωμένος φιλοευρωπαίος» που αποφάσισε να είναι υποψήφιος για να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και να ωθήσει την Ευρώπη να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω της η «οικειοθελής περιθωριοποίηση» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας από την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

«Είναι η ώρα να συσπειρωθούμε γύρω από τον σκοπό μιας ισχυρής Ευρώπης. Αυτό σημαίνει να απαλύνουμε τους αχρείαστους διχασμούς μεταξύ ανατολής και δύσης, βορρά και νότου. Θα ήταν προτιμότερο να τονίσουμε αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας διαφοροποιούν», υπογράμμισε.

Ο 50χρονος Στουμπ έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εξωτερικών στη Φινλανδία και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).

Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές στο συνέδριό του στο Ελσίνκι, στις 7 και 8 Νοεμβρίου. Ο Στουμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ και πιθανόν και άλλους συντηρητικούς υποψηφίους.

Από τα άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, μέχρι στιγμής, μόνο ο σοσιαλιστής Μάρος Σέφκοβιτς από τη Σλοβακία έχει εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την αποχώρηση του Γιούνκερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM
Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM