Σε μια ιστορική απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ενέκρινε την παραπομπή του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου σε δίκη για τη συμμετοχή του – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – σε μια εκτεταμένη συνωμοσία για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2022 και την παρεμπόδιση της ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται μεταξύ άλλων και σχέδιο δολοφονίας του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Ο Μπολσονάρου και επτά στενοί του συνεργάτες – μεταξύ των οποίων ο πρώην υποψήφιος αντιπρόεδρος και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών – κατηγορούνται για «βίαιη κατάλυση του δημοκρατικού κράτους δικαίου» και «απόπειρα πραξικοπήματος». Οι κατηγορίες βασίζονται σε 884σέλιδη έκθεση που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στην οποία η αστυνομία τον κατηγορεί ότι «γνώριζε, επεξεργάστηκε και ενέκρινε» σχέδιο πραξικοπήματος που περιελάμβανε ακύρωση των εκλογών, διάλυση των θεσμών και ανάθεση έκτακτων εξουσιών στον στρατό.
Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος παραβρέθηκε σιωπηλός στην πρώτη ημέρα της διήμερης ακρόασης, έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις πολιτικά υποκινούμενες. Ωστόσο, ο δικηγόρος του παραδέχθηκε τη σοβαρότητα των σχεδίων που αποκαλύφθηκαν, αν και αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση του Μπολσονάρου με αυτά.
Η εισαγγελική έρευνα, που διήρκεσε δύο χρόνια, αποκάλυψε λεπτομερώς πώς ο Μπολσονάρου και οι συνεργάτες του προσπάθησαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη δημοκρατική διαδικασία, αμφισβητώντας επανειλημμένα την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής ψήφου και ενθαρρύνοντας φιλοστρατιωτικές διαμαρτυρίες. Αποκορύφωμα ήταν η εισβολή υποστηρικτών του στα κυβερνητικά κτήρια στην Μπραζίλια, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Λούλα.
Σύμφωνα με τους ανακριτές, υπήρχε ακόμη και σχέδιο δηλητηρίασης του Λούλα λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες, που επιβλέπει την υπόθεση και αποτέλεσε στόχο απόπειρας δολοφονίας, δήλωσε ότι η Βραζιλία «βρέθηκε ένα βήμα πριν από την επιστροφή στη στρατιωτική δικτατορία».
Ο Μπολσονάρου είναι ήδη αποκλεισμένος από τις εκλογικές διαδικασίες μέχρι το 2030, ωστόσο, σε περίπτωση καταδίκης θα καταστεί μόνιμα έκπτωτος. Οι ποινές που προβλέπονται κυμαίνονται από 12 έως 40 έτη κάθειρξης. Παράλληλα, σύμμαχοί του στη Βουλή επιχειρούν να τροποποιήσουν τη σχετική νομοθεσία ώστε να του επιτρέψουν να είναι ξανά υποψήφιος.
Την ίδια ώρα, ο γιος του δηλώνει πως θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ, με σκοπό να ζητήσει από μια μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ να ασκήσει πίεση στις βραζιλιάνικες αρχές. Ο ίδιος ο Τραμπ φέρεται να στηρίζει τον πρώην Βραζιλιάνο πρόεδρο, ενώ η εταιρεία μέσων του κατέθεσε πρόσφατα μήνυση κατά του δικαστή Μοράες σε αμερικανικό δικαστήριο.
Η ημερομηνία έναρξης της δίκης δεν έχει ακόμα οριστεί, ωστόσο η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αποτελεί μια κομβική στιγμή στην προσπάθεια λογοδοσίας για τις επιθέσεις κατά της Δημοκρατίας στη Βραζιλία. Ειδικοί εκτιμούν πως η δίωξη του Μπολσονάρου ενδέχεται να εξελιχθεί σε καταλύτη για την ενίσχυση της θεσμικής ανθεκτικότητας της χώρας απέναντι σε φαινόμενα αυταρχισμού και πολιτικού εξτρεμισμού.
Με πληροφορίες από New York Times