Μεγάλωσε στη Γαλλία αλλά έμαθε ελληνικά διαβάζοντας την ελληνική έκδοση του «Αστερίξ». Το πρώτο βιβλίο ελληνικής λογοτεχνίας που διάβασε ήταν «Το αμάρτημα της μητρός μου». Το διάβασε στα δώδεκά του, καθ' υπόδειξιν της μητέρας του. 

Σ
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ, Π. Παναγιωτόπουλος, «Οι περιπέτειες της μεσαίας τάξης», εκδ. Επίκεντρο.

 

Ο πρώτος συγγραφέας που του έρχεται στον νου είναι ο Χόρχε Σεμπρούν και το βιβλίο του «Ο δεύτερος θάνατος του Ραμόν Μερκαντέρ». Ταυτίζεται κάπως μαζί του, λόγω της διπλής ταυτότητας. Ο Σεμπρούν Ισπανογάλλος, αυτός Ελληνογάλλος. Διαβάζει πολύ. Από Εμανουέλ Καρέρ και Γιούκιο Μίσιμα μέχρι Χωμενίδη και Αλέξη Πανσέληνο. Διαβάζει Μπρετόν αλλά και Ουελμπέκ. Η λογοτεχνία του Ουελμπέκ του δείχνει την ευρωπαϊκή κατάσταση, τη μοναξιά, την κρίση της ανδρικής ταυτότητας. 

Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος είναι κοινωνιολόγος και χρησιμοποιεί τη λογοτεχνία ως εμπειρικό υλικό. Διαβάζει και Σιμενόν. Θεωρεί ότι είναι ένας συγγραφέας που δεν ντρέπεται για το ανθρώπινο είδος. Βραβευμένος για το βιβλίο του «Οι περιπέτειες της μεσαίας τάξης», δουλεύει τώρα πάνω στην ελληνική κουζίνα και στην κωδικοποίησή της. Γι' αυτό διαβάζει Βέφα Αλεξιάδου και φυσικά Νικόλαο Τσελεμεντέ.