Ποια στοιχεία πιστοποιούν τον μητριαρχικό χαρακτήρα της περιοχής του Θριασίου; Μιλάμε για τα λεγόμενα Αρβανιτοχώρια; Πρόκειται για κλειστές κοινωνίες; Τι ακριβώς ήταν ο «κυριακάτικος χορός»; Ποιος ο ρόλος των ηλικιωμένων γυναικών;
Εμφανίζονταν οι παντρεμένες γυναίκες στον δημόσιο χώρο και σε κοινωνικές εκδηλώσεις; Τι γνωρίζουμε για τα προξενιά και τι για την τελετή του γάμου; Υπήρχαν διαχωρισμοί μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αγροτικές και κτηνοτροφικές ασχολίες; Και τι σήμαινε η χηρεία για μια γυναίκα;
O Παναγιώτης Πέστροβας είναι ερευνητής λαογραφίας. Γεννήθηκε το 1972 από Ασπροπύργιους γονείς και διαμένει μόνιμα στη γενέθλια πόλη. Τα ενδιαφέροντά του, από νεαρής ηλικίας, αφορούν θέματα πολιτισμού, ιστορίας και λαογραφίας.
Η αγάπη του για τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό τον ώθησε να ασχοληθεί επιμελώς με τη συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων και παλαιών φωτογραφιών, καθώς και με την έρευνα στο πεδίο της ελληνικής λαογραφίας.
Παρουσίασε σε ραδιοφωνικές εκπομπές στο δημόσιο ραδιόφωνο, σε ιδιωτικούς σταθμούς και στο τηλεοπτικό κανάλι «Αttica TV» θέματα που άπτονται της λαογραφίας του Ασπροπύργου και ευρύτερα της Αττικής. Επίσης, έχει δώσει διαλέξεις με θέματα της λαογραφίας και της ιστορίας της περιοχής του.
Ο εντοπισμός και η συλλογή σπάνιων λαογραφικών θησαυρών από κάθε γωνιά του Θριάσιου Πεδίου και γενικότερα της Αττικής αποτελούν σκοπό της ζωής του, καθώς πιστεύει και υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα δημιουργικό μέλλον χωρίς τη γνώση του παρελθόντος.
Η φωτογραφία είναι ευγενική παραχώρηση από το Αρχείο Κώστα Λυκίδη.