Το 1962 βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη μια μαρμάρινη σαρκοφάγος μέσα στην οποία υπήρχε μολύβδινο φέρετρο με μια μοναδική γυναικεία ταφή της ύστερης αρχαιότητας.

 

 

Στο εύρημα αυτό, ένα από τα πιο σπάνια του ελληνικού χώρου, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση τα φρύδια της νεκρής και τα μαλλιά της, χτενισμένα σε πλεξούδα. Τα μαλλιά της είναι πολύ καλά διατηρημένα και, σύμφωνα με τις σχετικές συγκρίσεις, η συντήρησή τους αντιστοιχεί σε ταφή έξι μόλις εβδομάδων. Στον σκελετό, λόγω της χρήσης ρητινών και αρωματικών ελαίων που έχουν έντονη αντιμικροβιακή και αντιμυκητισιακή δράση, διασώζονται και μουμιοποιημένοι μαλακοί ιστοί (μυς και δέρμα). Το πολύτιμο χρυσομέταξο πορφυρό ύφασμα που κάλυπτε τον σκελετό αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αρχαία υφάσματα στην Ελλάδα.

Η συναρπαστική ιστορία της μούμιας της Θεσσαλονίκης

H Αγγελική Κουκουβού αφηγείται στην Αγιάτη Μπενάρδου τη φοβερή ιστορία της μούμιας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

 

Η Αγγελική Κουκουβού είναι αρχαιολόγος, απόφοιτος και διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται στο υπουργείο Πολιτισμού από το 1993. Έχει διενεργήσει πολλές ανασκαφές στη βόρεια Ελλάδα, ενώ από το 2004 υπηρετεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Έχει επιμεληθεί πολλές μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του μουσείου και τους συνοδευτικούς καταλόγους τους. Από το 2018 είναι προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων, Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του ΑΜΘ και αναπληρώτρια προϊσταμένη του έως τον Απρίλιο του 2023. Πρόσφατα εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

 

Η εικόνα του εξωφύλλου του podcast είναι ευγενική παραχώρηση από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και εικονίζει τη μοναδική γυναικεία ταφή της ύστερης αρχαιότητας.