Νεοκλασικά, ιδιαίτερη ρυμοτομία, πλατείες, το πάρκο Πικιώνη, η γειτονιά του Θανάση Βέγγου, του αρχαιολόγου Σπύρου Μαρινάτου, του Φώτη Κόντογλου. Σήμερα, θα αναφερόμασταν στην περιοχή πιθανώς ως Άνω Πατήσια.

 

Σε αυτό το επεισόδιο της «Ιστορίας μιας πόλης» η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Νίκο Βατόπουλο για τη συνοικία της Αθήνας που σχεδιάστηκε ως κηπούπολη, είχε και έχει περισσότερο πράσινο από όσο φανταζόμαστε.

 

Πού ακριβώς βρίσκεται η περιοχή Κυπριάδου; Από ποιες περιοχές ορίζεται; Από πού πήρε το όνομά της; Ποιος ήταν ο χαρακτήρας της περιοχής; Ήταν όντως στέκι καλλιτεχνών και ποια τα σημαντικά της τοπόσημα;

 

Ο Νίκος Βατόπουλος σπούδασε Κοινωνιολογία στο Deree College και ακολούθησε μεταπτυχιακά στο Reading University στο Ηνωμένο Βασίλειο σε Ευρωπαϊκές Σπουδές. Από το 1988 εργάζεται στην «Καθημερινή». Έχει αποκτήσει ειδίκευση για θέματα αθηναϊκού περιβάλλοντος. Από το 2007 ως το 2014 ήταν υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του «Το Πρόσωπο της Αθήνας» (εκδ. Ποταμός, 2001 και 2008) και «Περπατώντας στην Αθήνα» (εκδ. Μεταίχμιο, 2018), το οποίο περιλαμβάνει επιλογή από κείμενά του στην «Καθημερινή» δημοσιευμένα στην κυριακάτικη στήλη του «Πτυχές». Το 2022 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το τρίτο του βιβλίο με τίτλο «Ένα παιδί μεγαλώνει στην Αθήνα: 1934-1944».

 

Παράλληλα, ασχολείται με τη φωτογραφία. Δίνει ομιλίες με θέμα την Αθήνα και διοργανώνει περιπάτους στον αρχιτεκτονικό ιστό της πόλης.

 

Η φωτό του εξωφύλλου είναι από το προσωπικό αρχαίο του Νίκου Βατόπουλου.