Η ιστορία φτάνει σε εμάς μέσω μίας παρανόησης: Ο Ηρόδοτος μεν παραδίδει ότι ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης διένυσε τρέχοντας την απόσταση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης προκειμένου να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών μετά την απόβαση των Περσών στο Μαραθώνα. Δεν παραδίδει, όμως, ότι μετά τη μεγάλη μάχη του 490 π.Χ., στην οποία ο Φειδιππίδης βεβαίως συμμετείχε έχοντας επιστρέψει τρέχοντας από τη Σπάρτη, έσπευσε να ξανατρέξει από τον Μαραθώνα στην Αθήνα για να ανακοινώσει την εμβληματική νίκη. Ο Ηρόδοτος δεν παραδίδει, επίσης, ότι ο Φειδιππίδης έπεσε νεκρός από εξάντληση μετά το «νενικήκαμεν».
Η ιστορία αυτή, που αγγίζει τα όρια του μύθου, έχει φτάσει σε εμάς από μεταγενέστερες πηγές και συνοψίζεται ως εξής: ένας άνθρωπος τρέχει 450 περίπου χιλιόμετρα, προς και από τη Σπάρτη, μάχεται κατά των Περσών, και τρέχει εκ νέου ακόμη 40 χιλιόμετρα για να ανακοινώσει τη νίκη στους Αθηναίους. Εφικτό;
Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τη μαραθωνοδρόμο Αλεξάνδρα Τσεσμελή όχι για την ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου, αλλά για τη σημερινή εμπειρία του διάσημου αυτού αγώνα.
Η Αλεξάνδρα Τσεσμελή έτρεξε τον πρώτο της μαραθώνιο στην Αθήνα το 2013. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε μαραθώνιους αλλά και μικρότερους αγώνες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Βιέννη.
Η ενασχόλησή της με το τρέξιμο ήταν και η έμπνευση για την εργασιακή αλλαγή που αποφάσισε να κάνει: άφησε την καριέρα της στο μάρκετινγκ και σπούδασε κλινική διατροφολογία, επάγγελμα το οποίο εξασκεί πλέον σε ιδιωτικό ιατρείο.