«Και η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην έκρηξη των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων» λέει ο καθηγητής ΕΜΠ και τομέαρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Χάρης Δούκας. Η ενεργειακή κρίση τιμών ξεκίνησε από τις αρχές του 2021 και άρχισε να γίνεται αισθητή πέρσι τον Αύγουστο. Μετά τα lockdowns, όταν η οικονομία άνοιξε, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων προσπάθησαν να βγάλουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. 

 

Aπό τον περσινό Αύγουστο και μετά η πολιτική του Πούτιν δεν επέτρεψε μεγάλες ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη «με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να γεμίσουμε τις αποθήκες μας» αναφέρει ο κ. Δούκας.

 

Οι Ευρωπαίοι το κατάλαβαν αργά, πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Μετά ήρθε ο πόλεμος, εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου οι οποίες παρέσυραν και αυτές του πετρελαίου. «Ζούμε μια τέλεια ενεργειακή καταιγίδα. Στο πρόβλημα που δημιούργησε αρχικά η πανδημία και το άνοιγμα των οικονομιών, προστέθηκε η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η ενεργειακή παγίδα στην οποία βρεθήκαμε». 

 

Για τον καθηγητή Χάρη Δούκα η λύση στην ενεργειακή κρίση είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Όσο πιο γρήγορα απεξαρτηθούμε, τόσο πιο γρήγορα θα πέσουν οι τιμές και θα ωφεληθεί το περιβάλλον. 

 

Η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη και έκανε λάθη, εκτιμά και πιστεύει πως η εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο μας κάνει απολύτως τρωτούς σε υπερκερδοσκοπία και γεωπολιτικά παιχνίδια τρίτων χωρών. «Αντί να κλείνουμε άνθρακα και λιγνίτη και να ανοίγουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανοίγαμε σταθμούς φυσικού αερίου. 

 

Το ρωσικό φθηνό φυσικό αέριο έγινε το καύσιμο της γερμανικής οικονομίας και κατ’ επέκταση και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η πρόσδεση στο άρμα του ρωσικού φυσικού αερίου μάς κλείδωσε σε μία ενεργειακή παγίδα».