Πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση της έκτασης γύρω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου, που πωλήθηκε κρυφά πριν από οκτώ χρόνια σε εταιρεία του πρώην εμίρη του Κατάρ, από ένα άτομο που εμφανίστηκε ως ιδιοκτήτης. Με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη τελικά εφτά άτομα: Ο πωλητής που δεν είχε τίτλους ιδιοκτησίας, η Λιβανέζα πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της αγοράστριας εταιρείας, η συμβολαιογράφος, ο τοπογράφος και κρατικοί υπάλληλοι που συνέπραξαν στη μεταβίβαση και οι οποίοι θα δικαστούν με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και απάτης.
Προηγήθηκε τον περασμένο Μάρτιο η εισαγγελική πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, κ. Πολυκράτη, η οποία δικαίωνε τους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων της Ζακύνθου και τις μονές που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, όταν μία μέρα διαπίστωσαν ότι οι πατρικές τους περιουσίες και βυζαντικά μοναστήρια είχαν περάσει εν αγνοία τους στα χέρια του πρώην εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι, κι αυτό που εκείνοι βίωναν ως αρπαγή κάποιοι το διαφήμιζαν ως επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η πωληθείσα έκταση των 14.467,49 στρεμμάτων δεν προέκυψε ότι πέρασε στην ιδιοκτησία του πωλητή με νόμιμο τρόπο και η ζημιά του ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ από την αγοραπωλησία αυτή υπερβαίνει το ποσό των 17.601.991,256 ευρώ.
Έχει τη σημασία του πάντως ότι η έκταση για την οποία ενδιαφερόταν ο Καταριανός Αλ Θάνι πρώτα πέρασε σε μία λιβανέζικη εταιρεία, την Pimana, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με πολλά παρακλάδια, και μετά μεταβιβάστηκε ξανά σε εταιρεία δικών του συμφερόντων. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο ίδιος θεωρούσε ότι είχε διαβεβαιώσεις από πολιτικά πρόσωπα πως τα «όποια εμπόδια» θα τα ξεπερνούσαν.
Είναι γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια πολλοί πολιτικοί και ΜΜΕ, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα της μεταβίβασης, διαφήμιζαν τη δραστηριότητα του Αλ Θάνι ως επένδυση που θα φέρει βροχή πετροδολαρίων στη Ζάκυνθο, και τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν ότι τους έκλεψαν την γη τους παρουσίαζαν ως εμπόδια στην ανάπτυξη.
«Πολύ πρόσφατα και με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων έγινε γνωστό ότι οι άνθρωποι που διοικούν την εταιρεία που το 2014 αγόρασε την έκταση στη Ζάκυνθο, και δύο χρόνια νωρίτερα, κατά το 2012-2014, για κάποιον λόγο άγνωστο σε εμάς, ήθελαν να αγοράσουν το μισό Ιόνιο Πέλαγος, διακινούσαν χρήματα στην Ελλάδα για τις αγορές βραχονησίδων και της εκτάσεως στη Ζάκυνθο, τα οποία προέρχονταν από εμβάσματα της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και γι' αυτά τα εμβάσματα, τα οποία η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες εντόπισε και στη συνέχεια ενημέρωσε την ΕΥΠ για να γίνουν οι σχετικές έρευνες, γι' αυτά τα εμβάσματα η ΕΥΠ παρακολουθούσε αυτούς τους ανθρώπους από το 2009 μέχρι το 2016 σίγουρα, ίσως και πιο μετά, χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι γι' αυτό» λέει ο Σπύρος Ξένος, από τους βασικούς μάρτυρες στη δίκη που γνωρίζει κάθε πτυχή της υπόθεσης και της δικογραφίας, όπως και το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων.
Ο Σπύρος Ξένος, μιλώντας στο podcast LiFO Politics της LiFO, αναρωτήθηκε αν θα βρίσκεται το Ελληνικό Δημόσιο στην ποινική διαδικασία, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι η ζημιά του ξεπερνά τα 17 εκατομμύρια ευρώ. «Από τον Νοέμβριο του 2014, που κάναμε τη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέχρι σήμερα, στην ποινική διαδικασία δεν είδα το ελληνικό δημόσιο να είναι παρόν. Θα δούμε αν θα είναι τώρα που το βούλευμα μιλάει για 17,5 εκατομμύρια ευρώ ζημιά του δημοσίου».
Αναρωτιέται επίσης εάν οι εννέα σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών της ΕΥΠ θα αποχαρακτηριστούν, καθώς το περιεχόμενό τους ξεσκεπάζει τον τρόπο και τη μεθόδευση της αγοραπωλησίας της έκτασης της Ζακύνθου. «Θα αποσταλεί το υλικό αυτό στη δίκη για να αποτελέσει τεκμήριο στην ποινική διαδικασία και να μάθει όλος ο κόσμος την αλήθεια;» ρωτάει.
Μετά από οκτώ χρόνια, παραπέμπονται τελικά σε δίκη 7 πρόσωπα για την παράνομη πώληση τεράστιας έκτασης των ορεινών της Ζακύνθου στον πρώην εμίρη του Κατάρ. Εντύπωση κάνει ότι παρά την ζημιά των 17 εκατομμυρίων ευρώ του ελληνικού δημοσίου, αυτό απουσιάζει ως τώρα από τη δικαστική διαδικασία και υπάρχουν εύλογα ερωτήματα ακόμα και για το αν θα παραστεί στη δίκη για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και την περιουσία του. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η σιωπή του πολιτικού συστήματος για τον ρόλο του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα στην υπόθεση αυτή και για όσα αποκάλυψε η παρακολούθηση των επικοινωνιών του από την ΕΥΠ.