Στα χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα και ειδικά η Αθήνα ήταν γεμάτη από ξένους πράκτορες και κατασκόπους. Η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για την στάση που θα κρατούσε η Ελλάδα. Αν θα συντασσόταν με τη Γερμανία, αν θα κρατούσε μία στάση ευμενούς ουδετερότητας όπως ήθελε ο Βασιλιάς, ή αν θα προσχωρούσε στις δυνάμεις της Αντάντ όπως επεδίωκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

Οι πράκτορες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας μετέρχονταν κάθε μέσου για να επηρεάσουν τις εξελίξεις και ξόδευαν πολλά χρήματα για να εξαγοράσουν συνειδήσεις. Ορισμένοι από αυτούς ήταν πολύ γνωστά πρόσωπα στην τότε κοσμική Αθήνα. 

 

Ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, ως φοιτητής στην Οξφόρδη την περίοδο που στην Ελλάδα υπήρχε δικτατορία, είχε την τύχη να γνωρίσει τον θρυλικό Σκοτσέζο πράκτορα Κόμπτον Μακένζι (Sir Edward Montague Compton Mackenzie), ο οποίος δρούσε στην Αθήνα για λογαριασμό των βρετανικών υπηρεσιών και έχει περιγράψει τη δράση αυτή στο βιβλίο του με τίτλο Greek Memories που εκδόθηκε το 1932.

 

Ένας άλλος διάσημος την εποχή εκείνη πράκτορας ήταν ο διαβόητος Γερμανός βαρόνος φον Σενκ (Freiherrn Carl Schenck von Schweinsberg), την ιστορία του οποίου έχει μελετήσει και παρουσιάσει στο βιβλίο του «Οι Αργυρώνητοι» ο ιστορικός Στράτος Δορδανάς.