Η δημόσια υγεία προστατεύεται όταν όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο αγαθό της υγείας και όταν όλοι έχουν δικαίωμα στον εμβολιασμό. Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη χώρα μας όμως αντιμετωπίζουν δυόμισι έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τον Απόστολο Βεΐζη, γιατρό και Γενικό Διευθυντή της ΜΚΟ INTERSOS Greece, και πρώην Διευθυντή Προγραμμάτων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».
«Δεν είχαμε μεγάλο αριθμό θανάτων από Covid-19 στις δομές, αλλά οι επιπτώσεις της νόσου, σε σχέση με τον με τον γενικό πληθυσμό, ήταν μεγαλύτερες εκεί, λόγω του συνωστισμού που επικρατεί σε αυτές».
Ο κ. Βεΐζης αναφέρει ότι οι εμβολιασμοί των αιτούντων ασύλου στις δομές ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, παρότι, λόγω συνωστισμού, ανήκαν στις ομάδες προτεραιότητας και έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα ο εμβολιασμός τους.
Σήμερα έχει εμβολιαστεί στις δομές ένα ποσοστό κοντά στο 36%, ενώ για τους πρόσφυγες που μένουν στα διαμερίσματα το ποσοστό είναι στο 39%. Την τρίτη δόση έχει κάνει μόλις το 6,5% των αιτούντων ασύλου που μένουν στη χώρα μας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία. Ο εμβολιασμός τους αναμένεται να ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, από τη Μανωλάδα και τον Ευρώτα, όπου εργάζονται πολλοί από αυτούς, καθώς και την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.