Με γνώμονα την κλιματική κρίση, η Κομισιόν προτείνει στους Ευρωπαίους την ένταξη των εντόμων στη διατροφή τους. Η στόχευση δεν είναι η εισαγωγή εκκεντρικών διατροφικών επιλογών για τους πολίτες των κρατών-μελών, αλλά βασίζεται στην παραδοχή ότι τα έντομα, ως τρόφιμα και ζωοτροφή, μπορούν να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του επισιτιστικού συστήματος.

 

Ο Αντώνης Τσαγκαράκης εξηγεί πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν καταναλώνουμε ήδη έντομα, τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνονται ως συστατικά σε διάφορα προϊόντα, χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

 

Ποιες σημάνσεις πρέπει να φέρουν αυτά τα προϊόντα; Ποια είναι τα κενά στον νόμο; Επίσης, τα έντομα έχουν ήδη εισχωρήσει στη διατροφή μας, πριν καν κάποια από αυτά χαρακτηριστούν επίσημα ως τρόφιμα, αφού είχε εγκριθεί η χρήση τους για την παραγωγή ζωοτροφών.

 

Ο Αντώνης Τσαγκαράκης αναφέρεται επίσης σε ένα άλλο έντομο, το οποίο δεν καταναλώνουμε απευθείας, αλλά μας θρέφει έμμεσα: τη μέλισσα.

 

«Ο εγγυητής της βιοποικιλότητας», όπως τη χαρακτηρίζει, βρίσκεται σήμερα υπό αφόρητη πίεση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της εκτεταμένης οικιστικής ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του δασικού πλούτου.

 

Εξηγεί στην Ντίνα Καράτζιου γιατί φέτος στις Κυκλάδες πολλοί μελισσοκόμοι δεν κατάφεραν να παραγάγουν θυμαρίσιο μέλι, και γιατί στην Πάρνηθα οι μέλισσες εκτοπίστηκαν από περιοχές που βρίσκονται σε φάση αναγέννησης μετά από πυρκαγιά.